Društvo

Solidarnost za pravo na dom

Porodica Jevtović svakodnevno živi u strahu. Izvršitelji su im do sada tri puta zakucali na vrata kako bi ih prinudno iselili iz stana u još nedovršenoj zgradi, za čiju su izgradnju Jevtovići dali parcelu na kojoj njihova porodica živi već jedan vek.
„Golgotu preživljavamo u zadnjih par godina“, priča Maja Jevtović. „Ništa ne možeš da planiraš, ni godišnje odmore… Deca idu pod stresom u školu, na fakultet, ja na posao. Svaki dan je tako. Ležeš i ustaješ sa tom mišlju da li ćeš da ostaneš u stanu, da li ćeš da imaš krov nad glavom, gde ćeš, šta ćeš…“
Na osnovu ugovora iz 2007. Jevtovići su investitorki ustupili plac i kuću, a zauzvrat dobili određene stanove u zgradi. Međutim, investitorka je konkretne stanove prodavala više puta, navodi advokat Nenad Janković.
 On dodaje da su ovakvi slučajevi u Srbiji brojni, i kaže da protiv pomenute investitorke zastupa još četrnaest oštećenih porodica, koje su podnele više krivičnih prijava. Uprkos tome, investitorka i dalje radi.
„Krivične prijave podnete su specijalnom odeljenju Višeg tužilaštva za organizovani kriminal s obzirom da investitorka ovo ne radi sama, već u ozbiljnoj i dobro organizovanoj kriminalnoj grupi“, naglašava Janković.
Poslednji pokušaj prinudnog iseljenja sprečili su aktivisti inicijative „Krov nad glavom“, koji od maja 2017. solidarno stoje uz oštećene porodiceOsim što sprečavaju da ljude izbace na ulicu, zalažu se i za ukidanje privatnih izvršitelja, čija je dosadašnja praksa, prema ocenama ovog kolektiva, samo uvećala siromaštvo i beskućništvo.
„Stav ‘Krova nad glavom’ je da je i dužnik čovek, da i dužnik mora imati neka osnovna prava. Ali uopšte ne morate biti dužnik da biste bili izloženi ovakvoj situaciji“, navodi aktivista Danilo Jovanović.
On ističe da je ovo situacija u kojoj su i društveno-ekonomski i zakonski sistem zakazali, te „Krov nad glavom“ ova pitanja, između ostalog, pokušava da reši i institucionalno.
Jovanović objašnjava da je jedan od najvećih nedostataka važećeg Zakona o izvršenju i obezbeđenju to što su „treća lica“, kao što su žrtve prevara, duplih prodaja ili tuđih dugova, potpuno nezaštićena.
„Treća lica nemaju nikakva prava. Imaju prava da podnesu prigovor izvršitelju, a izvršitelj te prigovore odbacuje gotovo po automatizmu. Oni trpe strah, bolesti, finansijske troškove, jer mogu da ih izbace vrlo lako zbog tuđeg kriminala i tuđeg duga“, ističe.
Dodaje i da u Nacrtu izmena ne samo da nije ispravljena ova nepravda već se predlaže i da „treća lica“ ubuduće sama snose troškove sopstvenog iseljavanja. Najavljene izmene ocenjuju kao „kriminalne“ i zbog toga što urušavaju osnovno pravo građana – pravo na dom.
Stoga su Krov nad glavom“ i Udruženje za zaštitu potrošača „Efektiva“ podneli predlog izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji predviđa rigorozniju zaštitu prava trećeg lica i opštu zaštitu prava na dom.
Protiv prinudnih iseljenja trenutno građane brani 100 aktivista, i do sada su odbranili 154 doma.

Foto: MRCN/T.Đ. (1, 2, 3, 4) i Združena akcija „Krov nad glavom“(5, 6, 7)

Categories: Društvo

Leave a Reply