Društvo

Besplatni preventivni lekarski pregledi na Svetski dan zdravlja u Leskovcu, Lebanu, Vranju…

Ministarstvo zdravlja nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju. Tako će u nedelju 7. aprila   od 8 do 16 časova u Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Leskovcu, Lebanu i  Vranju, u nedelju, 7. aprila, na inicijativu Ministarstva zdravlja, sprovešće se novi krug besplatnih preventivnih pregleda. Svi građani će moći da obave opšte i specijalalističke preglede.

U Centru za prevenciju Doma zdravlja obavljaće se pregledi nivoa šećera u krvi, dok će na Internom odeljenju vranjske bolnice lekari specijalisti baviti krvnim pritiskom i raditi EKG preglede.

Pacijenti će imati priliku i da obave ORL preglede na Odeljenju otorinolaringologije Opšte bolnice. 

Kako se ističe, prilikom ovih pregleda, pacijenti ne moraju da imaju overenu zdravstvenu knjižicu.

-7. aprila se obeležava i Svetski dan zdravlja i u tom smislu kampanja je ove godine usmerena ka univerzalnosti očuvanja zdravlja svih nas, za svakoga i bilo gde da živimo – stoji u obaveštenju. Inače, Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je u prethodne četiri godine zaposleno 12.000 zdravstvenih radnika i dato 7.159 specijalizacija. Tokom rasprave u Skupštini Srbije o amandmanina na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti Lončar je polemisao najpre sa poslanikom SRS Aleksandrom Šešeljem o zabrani zapošljavanja u državnim ustanovama i odlasku lekara u inostranstvo. Lončar je odgovorio da ne postoji nikakva zabrana zapošljavanja i da gde god postoji potreba da se neko zaposli u zdravstvu to se i čini. “Nemamo nijedan problem bilo koga da zaposlimo, jedino o čemu vodimo računa jeste da ravnomerno rasporedimo ljude tamo gde je neophodno, da ne bude po principu “ispunjavanja želja“ – da negde imamo višak, a negde manjak, jer veliki broj želi da ide u veće gradove”, rekao je Lončar. Kako je objasnio, zabrane nema, samo je kontrolisano gde se ko zapošljava. “Mnogo toga smo uradili da ne dođemo u situaciju da nam se zatvaraju delovi bolnica i zdravstvenih ustanova zbog nedostatka kadra što je primer u mnogim zemljama”, rekao je Lončar. Ministar je naveo da oni koji dobiju posao i specijalizaciju imaju obavezu da dvostruko više od trajanja specijalizacije provedu u Srbiji i da tek onda mogu da odu iz zemlje, ukoliko žele. “I kada imate tih milijardu evra, pitanje je da li ćete da date novac za povećanje plate ili da poboljšate uslove. Srbija je uzela gama nož, iks nož, sagradila Klinički centar u Nišu, da ne govorim o operacionim salama, rendgenima… uvek tražimo balans”,rekao je Lončar. Po njegovim rečima, retke bolesti godinama ranije nisu bile prepoznate, a danas se godišnje izdvaja dve milijarde dinara. “Oni koji su sve upropastili sad obećavaju kako će biti bolje u zdravstvu. Taj ko kaže da će svega da bude, da će sve da se obezbedi, to nije istina, jer nije realno. Nemoguće je i taj ko tako priča nema veze sa zdravstevim sistemom”, poručio je Lončar. On je naveo da terapija za lečenje samo jednog deteta od retkih bolesti godišnje košta oko 500.000 evra.

Categories: Društvo

Оставите одговор