Obrazovanje

NAŠ UGAO: Veliko otkriće: Naučnici uspeli da „vrate vreme“ pomoću kvantnog kompjutera

Zvuči neverovatno ali je od pre izvesnog vremena istinito. Naime, naučnici su uspeli promeniti smer kretanja vremena sa kvantnim kompjuterom u novom istraživanju koji kontrira običnim zakonima fizike. Ovaj razvoj događaja takođe pomaže u boljem razumijevanju kvantnih kompjutera, te su naučnici koristeći elektrone i kvantnu mehaniku uspeli vratiti vreme u eksperimentu čiji su rezultati ravni tome da razbijene kugle bilijara vratimo u prvobitnu formaciju trokuta.
Istraživači su iz Moskve, tačnije iz Instituta za fiziku i tehnologiju, a asistirali su im i pomagali kolege iz Švicarske i SAD-a. Očekuju da bi se ova tehnika mogla razviti i biti uspešnija i preciznija s vremenom.         „Kreirali smo stanje koje ide u suprotnom smeru od normalnog termodinamičnog smera u kojem ide vreme“, rekao je doktor Gordey Lesovik.
„Vremenska mašina“ je ustvari kvantni kompjuter kojeg pokreću elektronski „kubiti“. Kubit je sklop informacija koje se opisuju sa brojevima jedan i nula. U istraživanju se kubiti menjaju u kompleksnu formaciju jedinica i nula. U ovom procesu se red gubi, baš kao i kada razbijete trokutastu formaciju kugli na bilijarskom stolu, prenosi Independent.
Zatim su napravili drugi program koji bi vratio nered u red, tj. koji bi vratio stvari u prvobitni oblik. To ustvari predstavlja povratak kubita u njihovu startnu poziciju.
Naučnici su shvatili da ako se radi sa samo dva kubita, „vraćanje vremena“ ima 85 posto šansi da uspe. Kada se u eksperimentu koriste tri ili više kubita, šanse za uspehom se smanjuju na 50 posto i dolazi do više grešaka.
Oni očekuju da će broj grešaka svesti na minimum s vremenom, te smatraju da bi ovo otkriće moglo biti praktično u razvijanju kvantnih kompjutera. Izvor:Agenmcije i portal-ilustracija

Categories: Obrazovanje

Оставите одговор