Društvo

NAŠ UGAO: Saznajte ko vas traži na internetu

Potencijalni poslodavci i partneri, bivše ljubavnice, davno izgubljeni rođaci i prijatelji, neko kome dugujete novac… Razloga zašto bi neko mogao tražiti više informacija o vama online može biti puno. Korisno je znati ovih pet načina kako mogu doći do njih.

Google Alerts

Želite znati ko vas gugla? Kao prvi korak predlažemo aktivaciju Google Alerts, besplatnog alata za praćenje pojavljivanja određenih ključnih reči ili izraza na webu. U ovom slučaju to će biti vaše ime i prezime, eventualno i nadimak. Ulogirajte se u Google i posetite google.com/alerts. Unesite svoje ime u kućicu za upozorenja pri vrhu stranice i kliknite na Create Alert. Kliknite poveznicu Show Option i pogledajte koje vam se mogućnosti još nude. Možete namestiti koliko često ćete dobiti upozorenje e-poštom kad se vaše ime pojavi na webu i Google ga primeti, kao i pogledati kako će upozorenja izgledati.

Držite društvene mreže na oku

Mention.com funkcionira slično kao Google Alerts, samo što češlja društvene mreže u potrazi za spominjanjem vašeg imena. Na raspolaganju su aplikacije za Windows 10 i macOS, kao i za Android te iPhone. Možete se besplatno prijaviti za osnovnu uslugu i na 14 dana isprobati punu uslugu koja se inače plaća.  Nakon prijave ulogirajte se i izradite upozorenje. Možete odabrati njih do četiri, primerice imena članova bliža porodici. Potom kliknite Get Started i pustite Mention neka prorošta, blogove, forume i društvene mreže poput Facebooka i Twittera.  Možete odrediti koje će sve platforme biti pretražene ako kliknete na dugme Edit na upravljačkoj ploči.

Napravite profil na LinkedInu

Za razliku od Facebooka, na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn možete videti ko je gledao vaš profil. Koristite li besplatnu verziju videćete tek deo njih. Uz plaćanje možete vidjeti sve.

Traži li vas davno izgubljeni rođak?

Više web odredišta mogu biti upotrijebljena kako bi se pronašlo nekoga. Postoje primerice web odredišta koja prate usvojenu decu (recimo, http://www.adopteeconnect.com), druga koja sadrže ogromne baze podataka s porodično stablima (www.ancestry.com)…

Vjenčanja i sprovodi

Obaveštenje o smrti bliske vam osobe takođe može osobama koje vas traže naznačiti gdje ste, pogotovo ako s preminulom osobom dijelite prezime. Slično vredi i za venčanja te obavesti o rođenju deteta, piše tportal.

Categories: Društvo

Оставите одговор