Društvo

LESKOVAC: Višestruka korist ulaganjem u energetsku efikasnost škola

Danas je u Skupštinskoj sali garada Leskovca povodom Svetskog dana energetske efikasnosti 5. marta, priređen prijem za leskovačke osnovce koji su kroz društvene igre učestvovali na takmičenju „Igraj za energiju“, a pobedu je odnela Osnovna škola „Bora Stanković“ iz Vučja.

Inače, ovo po svemu zanimljivo I atraktivno naučno-akmičenje je održano juče i danas u Centru za stručno usavršavanje u organizaciji Ministarstva rudarstva i energetike uz podršku GIZ-a, gde su učenici od petog do osmog razreda, danas su sa svojim nastavnicima, učestvovali u raznim igricama i učili o distribuciji energije, preko njene transformacije do finalnog korišćenja.

U cilju uštede energije, lokalna samouprava do sada pomogla da se energetski sanira pet škola u Leskovcu, a to su: zgrada Gimnazije za čiju sanaciju je izdvojeno 6,6 miliona dinara, Osnovna škola “Kosta Stamenković” gde je uloženo 10,5 miliona dinara, Vuk Karadžić u koju je uloženo 3,7 miliona dinara, Osnovna škola u Grdelici za koju je izdvojeno 8 miliona, osnovna škola u Pečenjevcu 2,4 miliona dinara i srednja škola u Grdelici 5 miliona dinara.                                                         Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je, izmedju ostalog, ovom prilikom rekao: -Uz pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske izvršili smo energetsku sanaciju škole Trajko Stamenković u vrednosti od 15 miliona dinara. Josif Kostić preko 70 miliona, a za fasadu osnovne škole Svetozar Marković izdvojeno je oko 7 miliona dinara. Doktor Cvetanović je ovom prilikom apelovao na sve da razumno koriste električnu energiju i time doprinesu kvlaitetnijoj načina života, a ujedno i očuvanju životne sredine. Obeležavanje ovog dana ima za cilj da probudi svest kod svih građana o značaju energetske efikasnosti, kako bi se ona što racionalnije koristila uz minimalne troškove.                                         U Leskovcu je imenovan i energetski menadžer, u Odeljenju za društvene delatnosti formirana je grupa poslova koja se bavi svim onim što je vezano za energetsku efikasnost, a oformljena je i Komisija za kontrolu energenata u obrazovanju.

Categories: Društvo

Leave a Reply