Društvo

Danas je Svetski dan radija. Svojevremeno muzička top lista Radio Leskovca prisutna na evropskim stanicama

Svetski dan radija obeležava se danas u znak sećanja na 1946. godinu kada je osnovan Radio Ujedinjenih nacija. UNESKO je 2011. proglasio 13. februar za Svetski dan radija, a 2013. godine je i Generalna skupština  UN to formalno usvojila.
Ovaj praznik radija proglasio je UNESKO u cilju promovisanja ovog medija  koji dopire do najširih slojeva stanovnišva. Radio je posebno prilagođen da dopre do najudaljenijih zajednica i do ranjivih grupa: nepismenih, hendikepiranih, žena, mladih i siromašnih i ima moćnu i specifičnu ulogu u hitnim slučajevima i pomoći u katastrofama.
Radio je medij koji može, osim što dopire do najširih slojeva stanovništva, učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. Radio je još uvek najdinamičniji, najbrži i najinteraktivniji medij koji postoji, koji se adaptira promenama u XXI veku i nudi nove načine interakcije i uključivanja.
Jedan od pronalazača radija je i naš Nikola Tesla. On je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.
RAB Srbija je povodom obeležavanja 13. februara – Svetskog dana radija, za sve svoje članica pripremila džingl koji će danas biti puštan na talasima radio-stanica, clanica RAB-a. Inače, Leskovac je uz Niš imao  najslušaniji radio program južno od Beograda. Pojedine emisije, a posebno top listu muzičkih hitova pop-rok-muzike prenosile su mnoge jugoslovenske i evropske radio stanice.

Categories: Društvo

1 reply »

Leave a Reply