Društvo

Naučnici upozoravaju: Dugotrajno gledanje televizije može stvoriti krvne ugruške

Valja, medjutim, reći da istraživanje objavljeno u časopisu „Thrombosis and Thrombolysis“ otkriva da rizik stvaranja krvnih ugrušaka značajno raste kod osoba koje više vremena provode pred televizijskim ekranom.                                Gledanje televizora, odnosno gledanje serija jednu epizodu za drugom, može biti opasno za vaše zdravlje, pa istraživači sugerišu da je vreme da nađete drugi hobi.
Venska tromboembolija, VTE, odnosno krvni ugrušak koji često nastaje u venama nogu, povezan je s dugotrajnim satima provedenima u sedenju. Progresijom, može putovati i uticati na cirkulaciju u plućima. Čak može biti i smrtno opasan.
Istraživanje Univerziteta Minnesota obuhvatilo je veliki broj ljudi kroz period od 24 godine, a reč je o prvom istraživanju koje povezuje dugotrajno gledanje programa i pojave venske tromboembolije među populacijom na zapadu.
Dr. Yasuhiko Kubota, voditelj studije objašnjava da štetan uticaj tako dugotrajnog buljenja u ekran ostaje nepromenjen čak i ako se osoba inače dosta kreće.
„Rezultati sugerišu da i osobe koje imaju redovnu telesnu aktivnost ne bi trebale ignorisati potencijalna oštećenja koja nastaju zbog predugog sedenja“, kaže Kubota.
Izbegavanje dugotrajnog sedenja, povećanje telesne aktivnosti i kontrolisanje telesne težine važni su u prevenciji nastanka krvnih ugrušaka.
Zanimljivo je, takođe, da je istraživanje pokazalo da je tromboza češća u zapadnim zemljama nego u azijskom svetu. Izvor:TaT

 

Categories: Društvo

Leave a Reply