Društvo

LESKOVAC: Proslava gradske slave Svete Trojice – Duhovski ponedeljak – bratimljenje Leskovca i Bijeljine

U Leskovac je danas u prisustvu episkopa niškog Arsenija, političara, privrednika, sportista, umetnika vrha i ogromnog broja gradja obeležena slava grada Svete Trojice-Duhovski ponedeljak. U Sabornom hramu služena je liturgija, odakle su glavnim ulicama krenule litije do zapisa na drvetu u centralnom gradskom parku.                            Potom je svetom liturgijom i litijama kroz centralne gradske ulice proslavljena gradska slava, Sveta Trojica. Nakon svete liturgije, litije su krenule centralnim gradskim ulicama.
Litije su krenule centralnim gradskim bulevarom da bi se potom zaustavile kod zapisa u blizini spomenika Oslobodiocima Leskovca kraj južnog bloka gde je vladika Arsenije očitao molitvu za gradsko rukovodstvo i sve građane Leskovca.

U svečanoj sali Gradske skupštine je potom presečen slavski kolač.
Vladika Arsenije je svim prisutnima i građanima Leskovca čestitao praznik i gradsku slavu. – Neka se blagodet Duha Svetoga prospe po gradskom rukovodstvu, sa željom da se duhovni život obnovi u gradu Leskovcu. Današnji praznik jeste dragocen praznik za sve hrišćane, za ovaj grad, za sve one koji upravljaju ovim gradom i za sve one koji borave i žive ovde. Sve što činimo treba da činimo uz pomoć Božiju. Srećan najlepši praznik i neka vam gospod podari mir. – rekao je vladika Arseniije.


Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je takođe građanima Leskovca čestitao gradsku slavu, Duhovski ponedeljak i poželeo da je provedu u radosti, sreći i miru.
– Neka nas ovaj praznik podseti da su sabornost, čovekoljublje itolerancija istinske vrednosti koje moraju da se jačaju u vremenima kada se suočavamo sa velikim izazovima. -Duhovni ponedeljak ujedno predstavlja i rođendan  Hrišćanske crkve, to je dan kojim obeležavamo silazak Svetog Duha na apostole, te nas podseća na važnost vere, očuvanja tradicije, mira i razumevanja. Praznovanje ovog dana obavezuje nas da ne zaboravimo ko smo, da čuvamo našu istoriju, našu  kulturu, našu veru. Obavezuje nas da se borimo za bolje uslove, da darujemo višak i da delimo i ono malo što imamo. Da širimo dobro i da oprostimo loše, da zaboravimo na zlo a da pamtimo lepo”, kazao je Cvetanović i dodao da je današnji dan posebno važan i zato što se Leskovac i Bijeljnina pobratime.


Neka današnji praznik svima donese zdravlje i prosperitet – rekao je gradonačelnik Nakon rezanja slavskog kolača pristupilo se potpisivanju povelje o bratimljenju Leskovca i Bijeljine u Republici Srpskoj. Povelje su potpisali gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović i Mićo Mićić, gradonačelnik Bjeljine. Obraćajući se prisutnima nakon svečanog čina potpisivanja povelje Mićo Mićić je rekao da Bjeljina i Leskovac imaju puno toga zajedničkog i da će ovo bratimljenje još više pomoći ekonomskom I duhovnom povezivanju dva grada. Mićić je pozvao doktora Cvetanovića da bude kum na slavi Bijeljine 9. avgusta ove godine. Doktor Cvetanović je zahvalivši se na pozivu rekao da je ovo značajan trenutak za Leskovac i Bijeljinu. Trebamo još više i još bolje unaprediti saradnju, rekao je dr Cvetanović  Potom je na svečan način pukovnik Nenad Marković, ispred Regionalnog centra Ministarstva Odbrane Niš gradonačelniku Leskovca dr Goranu Cvetanoviću uručio specijalno priznanje zahvalnicu za zasluge i izvanredne rezultate u jačanju borbene sposobnosti i odbrambene moći Srbije.

 

Categories: Društvo

Leave a Reply