Obrazovanje

LESKOVAC: Javni čas stripa za 1.100 učenika

U dvorištu leskovačkih osnovnih škola škola „Svetozar Marković“,  „Vuk Karadžić“, „Vožd Karađorđe“ i „Josif Kostić“, više od 1100 osnovaca učestvovalo na najvećem javnom času stripa, čime je oboren prošlogodišnji rekord od hiljadu učesnika. Marko Stojanović iz leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, kaže da javni čas stripa pretenduje da postane najveći, ne samo u Evropi, nego možda i u svetu. Inače ova manifestacija je u Leskovcu održana po četvrti put, kaže Stojanović i najavljuje da će naredne godine uključiti još više škola, kako bi ispunili cilj da svako dete uvedu u devetu umetnost.

-Cilj nam je da u jednom trenutku u Leskovcu, svako dete u svakoj školi crta  strip, i na taj način uđe u devetu umetnost, u jedan svet stvaralaštva i izražavanja. Na taj način želimo da ih sklonimo malo od rijalitija, Fesjbuka i  igrica , da ih uputimo u neke prave vrednosti, pa ako samo mali broj dece odluči da ide dalje tim putem, mi smo već pobedu izvojevovali, poručio je Stojanović                                                                                                                        Javni čas stripa je održan uz pomoć grada Leskovca pa je na otvaranju gradonačelnik dr Goran Cvetanović, izmedju ostalog rekao da ne postoji lepša slika koja se o Leskovcu šalje u Srbiji I šire, od one kada vidite hiljadu dece kako zajedno crtaju istvaraju. .

-Zahvaljujući Kokanu koji je prvi krenuo sa ovakvom jednom prelepom pričom, a onda Stojanović nastavio, ovaj čas stimuliše decu da u imaginarni svet stave na i ovekoveče na papiru svoje znanje i umeće, i uživaju tome. Na osnovu upravo ovako jedne akcije stvara se jedinstvo i prepela slika koja se šalje o našem gradu, i ono što je najbitnije, na ovaj način profesori koji ih edukuju, otrkrivaju mlade talente koji će nastaviti ovom jednom lepom umetnošću koji će sutra nastaviti da prenose znanje na sledeće generacije, poručio je gradonačelnik Cvetanović.                                        Inače današnji javni čas predstavlja uvodnu aktivnost za jubilarni 20. Balkansku smotru mladih strip autora, koja će u Leskovcu biti održana 29. Juna.

Categories: Obrazovanje

Оставите одговор