Društvo

Koliko je baz zapravo zdrav?

Baz je biljka koja se koristi više od 4.000 godina zbog svojih protivupalnih i antiseptičkih svojstava. Ova lekovita biljka leči sinusne infekcije, grip, prehladu, iritacije kože, stres, alergije i druge respiratorne smetnje.

Baz se također koristi i kao prirodni diuretik i za lečenje peludne alergije.

Evo zašto biste trebali konzumirati baz:

Borba protiv gripa

Istraživanja pokazuju da ekstrakt cveta baz može biti izuzetno uspešan u lečenju simptoma gripa. Nakon samo nekoliko dana, 28% ispitanika je bilo u potpunosti izlečeno, dok je 60% imalo manje simptome.

Snižavanje holesterola

Prema istraživanjima, postoje načini na koje možemo sprečiti bolesti srca i poboljšati celokupno zdravlje. Dvonedeljno uzimanje čaja od baza može smanjiti visinu triglicerida u krvi.

Cvet baza sadrži flavonoid kvercetin, koji uspešno snižava visinu holesterola lošeg holesterola (LDL). Niski nivo lošeg holesterola znači manje srčanog naprezanja i manje šanse za moždani i srčani udar.

Snaga cveta baza

Cvet baza je bogat flavonoidima, glikozidima, taninima, karotenima i vitaminom C. Klorogena kiselina u biljci može smanjiti simptome alergijske, regulisati probavu i visinu glukoze u krvi. Baz takođe sadrži i eritrodiol i oleanolnu kiseline, te deluje protuupalno, analgetski i antikancerogeno.

Ublažavanje simptoma alergije

Iako cveće i ostale peludne biljke najčešće izazivaju alergijske reakcije, cvet baza ima potpuno suprotan učinak. Ekstrakt ovog cveta je uspešan u ublažavanju simptoma povezanih sa sinusitisom i peludnim alergijama.

Protiv oksidativnog stresa

Sok od baza je bogat vitaminom C, što može biti vrlo korisno za zdravlje tetiva, ligamenata, krvnih žila i kože. Ova biljka je snažan antioksidans, koristan za zaštitu tela od oksidativnog stresa. Kada je telo pod stalnim stresom, mnogi vitalni organi su u opasnosti.

Baz može pomoći u smanjivanju simptoma hroničnih bolesti poput raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Ova biljka jača imunitet i čisti toksine iz tela, stimulišući radi limfnih žlezda. Time se smanjuje opterećenje jetre koja je odgovorna za čišćenje organizma.

Jačanje imuniteta

Baz se, kroz istoriju, koristila kao lek protiv prehlade i za jačanje imuniteta. Ekstrakt cvijeta bazge najbolji učinak ima kod djece koja se bore s čestim prehladama, pogotovo u zimskim mjesecima.

Ljepota i zdravlje kože

Bazga se može koristiti i protiv brojnih kožnih oboljenja poput raznih infekcija, osipa ili opeklina. Ljekovita svojstva bazge, također su djelotvorna za izbjeljivanje pjegica, ali i liječenje akni. Izvor: BuTiAAD

 

Categories: Društvo

Оставите одговор