Društvo

Ovo su šest stvari koje bi za nekoliko godina mogle nestati

Kako sada stoje stvari za nekoliko godina iz svakodnevice će nestati više stvari bez kojih danas teško možemo zamisliti život, tvrdi Michael McQueen, Australijanac koji se bavi predviđanjem trendova i biznis strategijama.

McQueen je u svojoj poslednjoj knjizi “Kako se pripremiti na ono što dolazi” tvrdi da bi za samo 15 godina moglo nestati i do 47% profesija koje danas postoje.

Mnoge radnike zamenit će mašine (roboti), a McQueen savetuje ljude da se fokusiraju na znanja koja nisu zamenjiva mašinama, kako bi opstali u budućnosti.

Predviđa da će sledećih šest stvari, koje su danas svakodnevica, potpuno nestati u budućnosti.

iTunes je prvi na redu, tvrdi McQueen. On tvrdi da će Apple svoj sastav downloadanja muzike ukinuti već sljedeće godine iako oni to odlučno demantuju.

McQueen predviđa da će nestati i parkinzi. Budući da automobil koristimo samo 4% našeg vremena, drastično će se smanjiti upotreba ličnih vozila u budućnosti, tvrdi McQueen. I Elon Musk tvrdi da će autonomna vozila preuzeti monopol i to u roku od 15 godina.

Nestati će i kreditne kartice, napominje McQueen. U budućnosti će se plaćati otiscima prstiju i posebnim sastavima koji će prepoznavati lica. Kineski Alipay već ide ovim putem, te je razvio sastav plaćanja “Smile to pay” koji klijentima omogućuje da svoje račune plate kada se nasmeše.

Call centri i ekipa koja radi tamo u budućnosti bi takođe mogli nestati. Ljude koji rade kao tehnička podrška potpuno će zameniti računare.

Potreba za učenjem stranih jezika će također nestati, tvrdi McQueen. On predviđa da će u budućnosti ljudi komunicirati svojim jezikom i imati posebne uređaje koji će im istovremeno prevoditi ono što im govori sagovornik.

Takodje, nestati će i benzinske pumpe. McQueen smatra da će automobili na benzinski pogon potpuno nestati, a samim time i potreba za benzinskim pumpama, pišu svetske Agencije i portali

 

Categories: Društvo

Leave a Reply