Nekategorizovano

Otvorena “Rosa Škola roditeljstva“ u Bosilegradu

U Domu zdravlja Bosilegrad otvorena je Rosa škola roditeljstva u kojoj će budući roditelji dobijati stručne savete i podršku tokom trudnoće i prvih godina odrastanja deteta. Tim škole čine pedijatar, ginekolokog, stomatolog i patronažne sestre, koji prolaze akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je u skladu sa poslednjim profesionalnim standardima u ovoj oblasti. Otvaranju škole je prisustvovala i trudnica Aleksandra Dimitrov, novinarka i urednica ovdašnjeg lokalnog radija. Ova mlada žena pored sina i ćerke očekuje blizance negde početkom avgusta meseca. Ona kaže da ova škola i pored toga što ima iskustvo, za nju će značiti da “obnovi gradivo“ odnosno da se podseti i inovira odgajanje svojih blizanaca.

Škola roditeljstva u Bosilegradu jedna je od ukupuno 20 koje Rosa voda otvara u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije u okviru inicijatve pokrenute 2015. godine. Osim Bosilegrada, ove godine podršku će dobiti roditelji iz Dimitrovgrada, Bečeja, Niša, Boljevca, Rume, Opova, Vršca, Užica i Koceljeve.

„Ponosni smo što ćemo otvaranjem ukupno 20 škola roditeljstva sistemski osnažiti postojeću mrežu škola i omogućiti ključnu podršku za roditelje preko 5.000 beba na godišnjem nivou širom Srbije. Zajedno sa Rosa vodom smo stvorili platformu koja  pruža sigurnost u periodu proširenja porodice, što je preduslov za zdravo odrastanje i vaspitanje dece“, izjavila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja, Sektor za javno zdravlje i programsku i zdravstvenu zaštitu.

Rosa škole roditeljstva nalaze se u kompletno renoviranim i opremljenim prostorijama u domovima zdravlja. Kroz predavanja, vežbe i radionice, budući roditelji imaju priliku da dobiju kredibilne i stručne savete o toku i fazama trudnoće, značaju dojenja, pravilnoj ishrani trudnica i beba, porođaju i nezi bebe, ali i da dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice.

„Škole roditeljstva su mesta gde buduće mame i tate pronalaze sigurnost u snalaženju u novim ulogama. Veliku zahvalnost za uspešnost misije škola roditeljstva dugujemo građanima, koji od 2010. godine podržavaju inicijative Rosa vode i Ministarstva zdravlja i doprinose da roditelji širom Srbiji budu spokojniji i spremniji za nove uloge. Verujemo da će škole širom Srbije u narednim godinama biti oslonac brojnim porodicama, dok će Rosa voda sa Ministartsvom zdravlja nastaviti svoju misiju kroz nove inicijative “, izjavila je Julija Žigić, predstavnica Rosa vode.Na prigodnoj svečanosti prisutnima se obratio i Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad koji se ovom prilikom zahvalio kompaniji Rosa na izuzetnoj donaciji koja će imati veliki značaj za ovu privredno nerazvijenu opštinu. Obraćajući se prisutnima dr Goran Vasilov, direktor Doma zdravlja u Bosilegradu je istakao značaj ove škole za sve žitelje ove opštine kao i unapredjenje zdravstvene usluge trudnica i porodilja.

Otvaranje škole roditeljstva u Bosilegradu usledilo je nakon otvaranja deset škola u protekle dve godine, i to u Ubu, Vranju, Požarevcu, Kuršumliji, Surdulici, Sjenici, Srpskoj Crnji, Svilajncu, Bojniku i Batočini. Prve Rosa škole roditeljstva su ove godine otvorene i u Makedoniji.

 

Categories: Nekategorizovano

Leave a Reply