Društvo

VRANJE: U Osnovnom sudu potpisan sporazum o Medijaciji

Danas je u Osnovnom sudu u Vranju potpisan protokol između ovog suda, grada Vranja i gradskih javnih preduzeća o primeni posredovanja kao alternativnog načina rešavanja sporova. Naime, zaključivanjem ovog sporazuma, grad Vranje, kao i lokalna javna preduzeća će u svim sporovima koje trenudno imaju predOsnovnim sudom, kao i budućim sporovima, prihvataju postupak medijacije kao način rešavanja sporova, što će doprineti skraćivanju postupkai znatnom smanjenju troškova, rečeno je na skupu. Sporazum su potpisali gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, predsednik Osnovnog suda Stojadin Stanković i direktori svih gradskih javnih preduzeća. Predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković je naglasio da se radi o obostranom interesu, jer Grad i sva javna preduzeća imaju sporove pred ovim sudom.

-Veliki broj tih sporova se mogu rešiti i na takozvani miran način, izbegavanjem velikih sudskih troškova. Posebno se zahvaljujem gradonačelniku Milenkoviću, koji je održao sastanak sa direktorima javnih preduzeća na kojem je jednoglasno podržana ideja o prihvatanju medijacije – rekao je Stanković. On je podsetio da se Zakon o posredovanju u rešavanju sporovaprimenjuje od 1. januara 2015. godine, ali da u primeni nije došlo do očekivanih rezultata. Kao jedna od mera za poboljšanje primene ovog zakona, ministarstvo je naložilo formiranje infor službi za medijaciju koja je nedavno zaživela u Osnovnom sudu u Vranju.

Gradonačelnik Slobodan Milenković je rekao da je Vranje među prvim gradovima i opštinama u Srbiji, potpisnicima primene postupka medijacije. Inače, valja reći da je Medeijacija ili postupak mirnog, vansudskog rešavanja spora u kome medijator kao treće, neutralno i nepristrasno lice usmerava komunikaciju između strana u sporu, pomaže u pregovorima radi postizanja zajednički prihvatljivog rešenja spora.

U Vranju je trenutno petoro licenciranih medijatora. Potpisivanju protokola su prisustvovali i predstavnici sudova iz okruga, tužioci, pravobranioci, medijatori, javni beležnici, javni izvršitelji, sudije i sudijski pomoćnici Osnovnog suda u Vranju.

 

 

Categories: Društvo

Оставите одговор