Društvo

VRANJE: Zajednička operativn akcija ‘’Sava’’ pokazala punu spremnost i efikasnost snaga bezbednosti

‘’Sava’’ je zajednička operativna akcija policija zemalja iz regiona, koja je trajala u proteklih nedelju dana. Akcija je jasno pokazala da region može da se zajednički nosi sa problemom migrantske krize, organizovanog kriminala, šverca i krijumčarenja, ocenjuju njeni učesnici. Akcija “Sava” organizovana je u skladu sa planom rada Programa granične bezbednosti DCAF – a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.
Valja, medjutim, takodje, reći da su zemlje učesnice u Zajedničkoj operaciji u cilju sprečavanja prekograničnog kriminala Republika Austrija, Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Republika Makedonija,  Crna Gora, Republika Slovenija, Moldavija, Republika Hrvatska i Republika Srbija, a čitava akcija realizovana je na tzv. balkanskoj ruti od graničnog prelaza Preševo do naplatne rampe Nais, na autoputu Koridora 10.
Inače, kako je ovom prilikom rekao Milenko Vukadinović, iz Uprave granične policije Srbije, osnovni cilj akcije “Sava” je razmena iskustava prekogranične policije iz regiona na otkrivanju ilegalnih migranata i drugih vidova prekograničnog kriminala.
-Inače, u ovoj akciji u kojoj su učestvovale policijske uprave iz Vranja, Leskovca i Niša, a postignuti su ovi rezultati.
Otkrivena su tri ilegalna migrant, državljana Sirije, nađeno je oko 400 grama heroina, 5.378 paklica cigareta bez akciznih markica i 2.100 paklica kamagre, gela za potenciju.
Za vreme trajanja akcije došlo je do dobrih operativnih zadataka koji će se dalje analizirati  – kaže Vukadinović.
Anton Travner , direktor DCAF – a, rekao je da je ova akcija, kao i prethodne sličnog karaktera,  pokazala da region može, zna i hoće da zajednički sarađuje na rešavanju bitnih pitanja.
-Moram priznati da je nakon ove i ranijih akcija povećano uzajamno poverenje, ostvareni su operativni rezultati koji su jako dobri i videli smo da policajci iz regiona mogu da rade jedni sa drugima – rekao je Travner.
Predstavnici policije su ocenili da su kriminalci postali veoma fleksibilni u pokušaju krijumčarenja, što je, prema njihovoj oceni posledica dobrog rada policija iz Srbije i zemalja regiona.

Categories: Društvo

Leave a Reply