Društvo

UNS i DNKiM osuđuju nasilje nad novinarima u Kosovskoj Mitrovici

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuju nasilje pripadnika specijalne policije Kosova nad novinarima koji izveštavaju o događajima u Kosovskoj Mitrovici. Pripadnici ROSU napali su petnaestak novinara srpskih medija koji su pratili dešavanja na severu Kosova, iako su se novinari jasno identifikovali pokazujući svoje legitimacije i uzvikujući na albanskom jeziku da su novinari. Pripadnici ROSU su im odgovorili psovanjem i nazivali ih pogrdnim imenima.

Koleginice Rada Komazec iz „Jedinstva“ i Dragana Zečević iz „Večernjih novosti“ rekle su UNS-u da su policajci u njih uperili cevi pušaka i odgurnuli ih tako da su pale.

Kako je objavila Radio-televizija Srbije (RTS) prilikom hapšenja šefa Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, pripadnici specijalne policije Kosova napali su i povredili i snimatelja RTS-a Vladimira Milića.

UNS i DNKiM zahtevaju da nadležni organi omoguće svim novinarima da bez ometanja i nasilja rade svoj posao, a da odgovorni za ovaj incident budu kažnjeni.

 

Categories: Društvo

Leave a Reply