Društvo

LESKOVAC: Uspešno partnerstvo Grada i Centra za socijalni rad

Prilikom današnje posete  Centru za socijalni rad, sa grupom svojih bliskih saradnika, gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je, izmedju ostalog, rekao da je Grad Leskovac prepoznao značaj Centra za socijalni rad kao ključnog aktera socijalne zaštite, stoga se trudimo da razvijamo postojeće kapacitete ove ustanove. Doktor Cvetanović je, takodje, istakao da ovaj centar s pravom zauzima jedno od dominantnih mesta najboljih centara u čitavoj Srbiji, i ovom prilikom se podestio na dugovanja ove ustanove koja su 2013. godine iznosila oko 11 miliona dinara.

“Ovaj dug se odnosio na zarade zaposlenih, dugovanja prema dobavljačima i za finansiranje Prihvatilišta odnosno Sigurne kuće. Zbog njih je pokrenut i sudski spor koji je zahvaljujući angažovanju lokalne samouprave prekinut, postignut je dogovor i sa ponosom kažem da su dugovanja prema dobavljačima izmirena u toku 2013. i 2014. godine. Dugovanja za Prihvatilište su izmirena 2016. a zaostale zarade su izmirene u toku jučerašnjeg dana, konkretno oko 5,5 milion dinara, poručio je Cvetanović.                Inače, u rekonstrukciju Centra za socijalni rad, lokalna samouprava je uložila značajna za unapređenje rada, odnosno obezbeđena je nova računarska oprema, opremljene su kancelarije i Skrin soba, podignut je nivo bezbednosti korisnika i zaposlenih, a obezbeđena su i dva nova automobila.

„Činjenica koja me posebno raduje, je smanjenje broja nosioca prava novčane socijalne pomoći. 2013. godine je bilo 2380 nosioca, dok je u 2017. godini taj broj opao na 1938. Rad koji obavljate veoma je značajan za našu zajednicu, stoga će lokalna samouprava nastaviti da čini sve da bi vam omogućila još bolje uslove da nastavite sa pružanjem pomoći onima kojima je najpotrebnija“, istakao je Cvetanović i dodao da će zgrada u kojoj se ovaj Centar nalazi biti rekontruisana u toku ove godine.                                        Boban Ilić, direktor leskovačkog Centra za socijalni nije krio zadovoljstvo povodom gradonačelnikove današnje posete, koja za njih, kako kaže, predstavlja jedno veliko priznanje za dosadašnji rad. -Svi vaši prethodnici, bilo u liku gradonačelnika ili predsednika opštine nisu nikada ni pomislili, ni došli da posete jednu ovakvu vrlo važnu i bitnu instituciju za ovaj grad, i zato se ja u ime koletiva zahvaljujem. Ovo je za nas velika motivacija i odgovrnost da pružimo mnogo više sa namerom da se u našem gradu paralelno sa drugim segmentima života podigne kvalitet života naših sugrađana, a ono što ovaj centar krasi jeste da je u mnogim standardima pomerio granice i jednostavno postali smo institucija koja postavlja standarde, ne samo postojeće, već diktiramo neke nove, rekao je direktor Ilić. Jedna novina koja je od izuzetnog značaja i koja je bitna za njihov dalji rad, a po čemu je ovaj centar prvi u Srbiji, jeste elektronska uprava ili elektronski zakon o upravnom postupku. Za sada Centar može da pribavi negde oko 20 isprava iz policije, iz matične službe, poreske uprave, nacionalne službe i tako dalje, što znači da se strankama smanjuje posao, vreme i novac.

Iako je zakonski osnov da se elektronska uprava primenjuje od 31. januara, Centar je već krenuo sa njenom primenom kao pilot projektom u kojem su povezana tri sistema a to su zdravstvo, socijalna i dečija zaštita. Sve što je potrebno jeste da majka sa ličnom kartom ode na šalter u bolnici i kaže da želi roditeljski dodatak i ništa više.

 

Categories: Društvo

Оставите одговор