JUBILEJ: Pet godina ‘’Nove Naše reči’’

nova-nasa-rec-najava

Leskovački nedeljnik ‘’Nova Naša’’ reč’’ ovog vikenda proslavio je svoj prvi mali jubilej pet godina uspešnog delovanja na informativnom nebu ovog dela Srbije, ali i šire. To je bio povodom da se u najnovijem broju uredništvo obrati slavljeničkim osvrtom koji uz čestite i želje, za još većim uspehom u ovoj informativno-istorijskoj misiji, u celosti, prenosimo:                                                                                                                                               Danas se navršava tačno pet godina od kad smo počeli avanturu zvanu Nova Naša reč. Ovo i jeste bukvalno avantura i grčevito nastojanje da grad ima pisani trag koji će, generacijama posle nas, biti svedočanstvo, dokaz, a možda i pouka, šta se radilo i kako se živelo u Leskovcu ovih godina.Da se ne lažemo, to mogu da vide samo iz nekih kompleta novina iako su televizije, recimo sada, mnogo popularnije među političarima u vremenu današnjem. I , istine radi, čak ni sajt Nove Naše reči http://www.novanasarec.org.rs, kao ni druga onjaln izdanja, neće biti trag u vremenu kao što to bivaju novine.

Slažem se da pet godina i nije datum za veeeliku pompu ali nama, a verujemo i vama koji nas pratite, znači da smo uspeli da se održimo toliko dugo. Tačno 240 petka smo bili na kioscima sa različitim sadržajima, uz jasnu uređivačku politiku: pouzdano, tačno, profesionalno i novinarstvo odgovorno pred javnošću.

Počelo je nas nekoliko, na oruk, bukvalno. U početku nismo znali ni kako ćemo da platimo štampanje novina, honorari su bili tema za tamo negde, posle ko zna koliko brojeva. Da li da se sečamo kako su nas sve minirali, sprečavali, sputavali? Ne želimo, neka im je svima na čast, život je previše kratak da bi smo se bavili banalnim stvarima, banalnim ljudima i banalnim pokušajima. A i čekaju nas novi brojevi Nove Naše reči . A sve to o čemu ne želimo da govorimo najbolje definišu reči našeg kolege „Nova naša reč je onaj medij o kome plasiraju priče da ga niko ne čita ali svi znaju o čemu piše. I prepisuju“. Pametnom dosta.

A na naslovnoj strani deo ljudi zahvaljujući kojima je Nova Naša reč počela da radi. I nastavlja to isto. I, naravno, najveća zahvalnost svima onima koji veruju u ovu avanturu. I onima koji ne veruju. I naročito svim našim saradnicima i saradnicama, od 8 do 88 godina.

Prvu redakciju su činili Aleksandar Zonjić, glavni i odgovorni urednik/novinar, Ljiljana Stojanović, zamenik glavnog i odgovornog urednika/novina, Ivana Veličković, novinar, Nikola Milićević, naš čovek za sve kreativne aktivnosti u oblasti pisanja i jezičke i novinatske kulture, Vladimir Denčić, tehnički urednik. Zonja, Ivana i Vlada su sada na nekim drugim poslovima.

A glavna urednica Nove Naše reči je Sonja Petrović. U međuvremenu nam se pridružio i Ivan Spirić na poziciji novinara, a istraživač i hroničar ovoga grada Sava Dimitrijević je već dugo sa nama. Novu Našu reč tehnički uređuje Vladimir Tasić. Ostale saradnike ne nabrajamo, ne zato što nam nisu dragoceni, već zato što novine imaju jedno ograničenje – prostor. Njihova imena svakog petka srećete na stranama Nove Naše reči.

I, da se pohvalimo, sem ovog nedeljnika izdali smo i nekoliko knjiga, najnovija autora Save Dimitrijevića je u ozbiljnoj tehničkoj pripremi za štampanje. U pripremi je i dvobroj naučnog časopisa „Pogledi“ za koji pišu profesori nekoliko univerziteta. Biće tu još svakakvih novosti.

Jedna od njih, svakako, i knjiga o leskovčanima beogradske dijaspore. Nova Naša reče je jedan od veoma retkih štampanih medija u Srbiji, i medija uopšte, čiji osnivač je nevladina organizacija. Mediji civilnog sektora imaju posebnu odgovornost i obavezu u promociji pouzdanog, profesionalnog i novinarstva odgovornog pred javnošću. Nova Naša reč je i hroničar vremena ali i čuvanja od zaborava ljudi, događaj i onoga što je bilo nekada, o čemu se mnogo priča a malo, suštinski, zna.

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s