LESKOVAC: Centar za skrining grlića materice

ginekologija-dr-ljilja-i-gradonacelnik

Centar za skrining grlića materice pri specijalističkoh službi leskovačkog Doma zdravlja bi trebalo da počne sa radom već naredne godine s obzirom da je obezbeđena laboratorija za bojenje uzoraka i čitanje preparata na saveremnim aparatima.To će biti prvi centar takve vrste pri domovima zdravlja u Srbiji, ali se formira za pacijentkinje sa juga Srbije, iz Jablaničkog, Pčinjskog i Topličkog okruga, veli Časlav Nedeljković, zamenik generalnog direktora Doma zdravlja prilikom današnjeg obilaska gradanočelnika Leskovca ove zdravstvene ustanove. Ovde su se laboratorijske analize radile još pre 15 godina, intenzivno u poslednje 3 do 4 godine, ali ne organizovano, već po potrebi i na zahtev pacijentkinja.„Ovo će biti organizovani skrining na karcinom materice, čitavi podaci sa juga Srbije slivaće se ovde i odavde izlaziti rezultati. Imamo 3 savremna mikroskopa, osposobićemo još 2, dodati za potrebe centra još jednu prostoriju. Preostalo je da dobijemo odobrenje Ministarstva zdravlja za prijem 3 nova stručnjaka, koja če se isključivo time baviti, s obzirom da su naši doktori, koji su inače obučeni za ovaj posao, veoma opterećeni“, ističe Nedeljković, izražavajući očekivanja da će se prevencijom broj novoobolelih smanjiti za 15 posto.

Centar za citoskrining će biti otvoren zahvaljujući donaciji Ministarstva zdravlja Službi ginekologije od 35.000 evra, odnosno, kupljenim digitalnim mikroskopima.Dom zdravlja je za 4 godine dobio aparate u vrednosti od 600.000 evra, po čemu je takođe prvi među srpskim domovima zdravlja, kazao je gradonačelnik

Inače, povod za konferenciju za medije bila je najnovija donacija službi: savremeni kolor dopler. Zahvaljući se predstavnicima „Zdravlja“, Cvetanović je istakao da će sada na kolor dopleru moći da se obavlja preciznija dijagnostika kada je u pitanju otkrivanje tumora, ali i preciznije praćenje trudnoće i razvoj ploda.

„Veliko je zadovoljstvo što vrlo često možemo da se pohvalimo da se, zahavljujući društveno odgovornim kompanijama, naše zdravstvene ustanove modernizuju, dobijaju savremne aparate i omgućavaju pacijentima bolje lečenje“, rekao je gradonačelnik Leskovca.

Načlenica Službe ginekologije dr Ljiljana Vučković istakla prednosti kolor doplera.Ovaj aparat je bio preko potreban našoj službi s obzirom da se mi bavimo dijagnostikom ginekoloških i dijagnostikom promena u trudnoći. U toku prošle godine obavljeno je preko 7.000 hiljada ultrazvučnih ginekoloških i pregleda trudnica. Ovim savremenim aparataom znatno će biti poboljšana vidljivost sumnjivih promena, kao i praćenje trudnoće i razvoja trudnoće“, pojasnila je doktorka Ljiljana Vučković i dodala da je ovaj aparat bio najurgentniji, ali da su donacije neophodne i za još nekoliko aparata, posebno za CTG, kojim se snimaju tonovi ploda.

Inače, svaki lekar ginekolog u leskovačkom Domu zdravlja godišnje pregleda po 2.680 pacijentkinja, a zajedno sa drugim domovima zadrvlja – 3.800.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s