Danas je Aranđelovdan – SREĆNA SLAVA

sveti-arhangel

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan.

Arhangel Mihailo je prvi među anđelima, i prema narodnom predanju, živi pored samog Boga, koji u njega ima najviše poverenja. Aranđelovdan je crvenim slovima upisan u crkvenom kalendaru i uvek se proslavlja 21. novembra.

Prema predanju , anđeli su božiji glasnici i posreduju između Boga i ljudi. Anđeli su nastali pre ljudi i telesnog sveta , istovremeno kada su nastali duhovni svet i duhovi. Na početku svi duhovi su bili dobri, a onda su se podelili na anđele i demone. Anđeli obrazuju velike nebeske vojske koje se bore protiv demona. Najvažniji među anđelima su arhanđeli, a prvi i najznačajniji je Arhanđel MIhailo, koji je prvi stupio u borbu sa zlim duhovima – demonima i prvoga među njima zbacio sa neba. Arhanđeo Mihailo, se za razliku od ostalih anđela koji se na ikonama predstavljaju obavijeni belim velovima i sa velikim belim krilima, predstavlja u ratničkom odelu sa mačem ili kopljem u ruci.

Sveti Aranđeo se još naziva i „krvnikom“ ili “ duševadnikom“, zbog dužnosti koja mu je poverena, a to je – da vadi duše samrtnicima, kojima je, po verovanju, pomagao i olakšavao muke. U nekim krajevima se veruje da grešnicima Sveti Arhangel dušu vadi teškim kopljem, a pravednicima bosiljkom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s