Hronika

AKCIJA POLICIJE: Kontrola brzine kretanja

Radarska kontrola

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava saobraćajne policije će u toku aprila sprovesti akciju „Blic maraton“, u kojoj će tokom 24 sata biti angažovani raspoloživi uređaji za merenje brzine kretanja.
Akcija se sprovodi u cilju veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju u mesecu aprilu. saopštenje prenosimo u celosti.Praksa evropskih zemalja, u kojima se ovakve akcije sprovode, je da u njih budu uključeni i građani, koji bi trebalo da ukažu koje su to lokacije na kojima, po njihovoj oceni, najčešće dolazi do kršenja propisa o brzini kretanja vozila u saobraćaju.
U skladu sa tom praksom, a imajući u vidu da je policija servis građana i da je otvorena za sve sugestije i predloge, Policijska uprava Leskovac poziva građane da najkasnije do 03. aprila 2015. godine, putem elektronske pošte na adresu portparolpule@mup.gov.rs ili pozivanjem na broj telefona 016/200-283, saobraćajnoj policiji predlože mesta kontrole brzine kretanja vozila.
E-mail adrese i brojevi telefona saobraćajne policije Policijske uprave Leskovac dati su na sajtu Uprave saobraćajne policije, na stranici „kontakt“, (http://prezentacije.mup.gov.rs/usp/Elektronska%20posta/Elektronska%20posta.html).
Tokom akcije biće angažovani svi raspoloživi uređaji za merenje brzine kretanja kojima raspolaže saobraćajna policija – ručni radari, radari u sistemima video nadzora i uređaji za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije, tzv. „presretačima“.

Radarska kontrola znak
Uređaji će beležiti video snimke i fotografije vozila koja se budu kretala brzinom većom od dozvoljene, nakon čega će vozači biti zaustavljani i sankcionisani za učinjeni prekršaj.
Ukoliko vozač koji prekorači brzinu ne bude zaustavljen na mestu kontrole, vlasniku vozila će biti dostavljena verodostojna isprava o prekršaju sa pozivom da plati propisanu kaznu ili da nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a dostave podatke o licu koje je učinilo prekršaj.
Sugestije građana biće uzete u obzir prilikom usmeravanja radarskih patrola.
Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, a posebno saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama. Naučna istraživanja širom sveta su pokazala da se smanjenjem brzine kretanja vozila za samo 1 km/h, rizik od nastanka saobraćajne nezgode sa nastradalim licima smanjuje za oko 3 odsto.

Categories: Hronika

Leave a Reply