Društvo

LESKOVAC:„Zdravi bubrezi – zdravlje za sve”

Bubrezi konferencija

Svetski dan bubrega obeležava se danas pod sloganom „Zdravi bubrezi – zdravlje za sve”, čime se ističe činjenica da pružanje zdravstvenih usluga u cilju zaštite i unapređenja zdravlja bubrega mora biti dostupno svima. U proseku svaka deseta osoba ima neki stepen hronične bubrežne slabosti. Ova bolest se može razviti u bilo kom uzrastu, ali je rizik veći u starijoj dobi. Bоlеsti bubrеgа mоgućе је nа vrеmе diјаgnоstikоvаti, naglasili su lekari.
Povodom obeležavanja svetskog Dana bubrega u holu Leskovačkog kulturnog centra održana je konferencija za medije. Na konferenciji su učestvovali: prof. dr Vidojko Đorđević, primarius dr mr sci Stevan Glogovac, primarius dr Miomir Prokopović, načelnik Službe nefrologije, dr Nebojša Dimitrijević, director Opšte Bolnice u Leskovcu i Novica Janković, predsednik Udruženja bubrežnih invalida.

Bubrezi Vica 1Bubrezi pregledi
Svetski dan bubrega obeležava se svakog četvrtka u drugoj nedelji marta s ciljem pоdizаnja svеsti о vаžnоsti bubrеgа, оrgаnа којi imа ključnu ulоgu u оdržаvаnju živоtа, i upоznаvаnja јаvnоsti dа su bоlеsti bubrеgа čеstе i оpаsnе ali i izlеčivе. Procenjuje se da ovu bolest ima jedan od pet muškaraca i jedna od četiri žene starosne dobi od 65 do 74 godine, kao i polovina populacije od 75 ili više godina, izjavio je primarjus dr Miomir Prokopović.
– Bubrezi su veoma važni jer je njihova glavna funkcija izlučivanje toksičnih produkata metabolizma i viška tečnosti iz organizma. Produkti svih lekova koje uzimamo velikim delom se filtriraju kroz bubrege i kroz jetru, zatim višak tečnosti i neki produkti metabolizma, tako da su bubrezi veoma važan organ u našem telu – istakao je dr Prokopović.
Važnosti bubrega postajemo svesni tek kada se uoči neki zdravstveni problem, njihovo oštećenje ili kada bolest bubrega uđe u težu fazu, kada je neophodan redovan odlazak na dijalizu, kojom se pročišćavaju bubrezi, rekao je dr Prokopović, i napomenula da građani mogu mnogo da urade sami na prevenciji bolesti bubrega.
– Ono što možemo sami da uradimo jeste da, pre svega, budemo fizički aktivni, da kontrolišemo nivo šećera u krvi, da kontrolišemo krvni pritisak, da probamo da se hranimo što zdravije, da prestanemo da pušimo, da uzmemo samo one lekove koji su nam propisani, da ne uzimamo na svoju ruku lekove jer oni mogu da oštete razna tkiva u našem telu, a posebno bubrege jer oni prave tu filtraciju telesnih tečnosti i da se redovno kontrolišemo ukoliko imamo neki od faktora rizika… Ne mislim da se odričemo svega, već mislim na to da budemo umereni i u količini i u vrsti hrane koju koristimo, da uzimamo dovoljne količine tečnosti… To je veoma važno jer naši bubrezi ne mogu dobro da rade ukoliko nema dovoljne količine tečnosti. Ono što povećava rizik za bubrežne bolesti jesu povećan krvni pritisak, postojanje šećerne bolesti, prekomerna telesna težina ukoliko smo stariji od 65 godina, ukoliko u porodici imamo osobe koje su imale bubrežne bolesti, ukoliko imamo malokrvnost koja duže traje… To su neke stvari koje bi trebalo da nas opomenu da se nešto dešava i da napravimo neku kontrolu našeg zdravstvenog stanja – objasnio je prof dr Vidojko Djordjević i naveo podatak da je 2014. godine skoro 5.000 osoba bilo na dijalizi.

Bubrezi konferencija2
– To su zaista velike brojke i svaka osoba koja ide na dijalizu dva do tri puta nedeljno mora po nekoliko sati da bude u zdravstvenoj ustanovi dok se ne završi taj proces dijalize. Jedino izlečenje za takve osobe, ukoliko je to definitivna dijagnoza, jeste transplantacija bubrega. Tokom prošle i pretprošle godine izvršeno je 226 transplantacija bubrega – kazali su prof dr Djordjević i primarjus Prokopović
Bez obzira na godine starosti, jednostavne preventivne mere mogu da uspore napredovanje bolesti bubrega, spreče komplikacije i poboljšaju kvalitet života. Bоlеsti bubrеgа mоgućе је nа vrеmе diјаgnоstikоvаti. Prеglеdоm uzоrkа mоkrаćе, krvi i krvnоg pritiskа mоgu sе оtkriti rаni znаci bubrеžnе bоlеsti, rekao je dr nebojša Dimitrijević, director leskovačke opšte bolnice i najavio formiranje specijalnog odeljenje za obolele o dove bolesti.

Categories: Društvo

Leave a Reply