Obrazovanje

OŠ ‘’Josif Kostić’’ obeležila Dan škole 1. mart

OS Josif Kostic

OŠ „Josif Kostić“ iz Leskovca je obeležila Dan škole svečanom akademijom u kamernoj sali LKC-a.
Naime, od ove godine Dan osnovne škole „Josif Kostić“ biće 1. mart, dok se ranije ovaj jubilej obeležavao u poslednjoj nedelji trećeg meseca.
Na nastavničkom veću utvdili smo tačan datum, koji je od istorijskog značaja ne samo za našu školu, nego i za ceo grad. Naime, 1. marta 1878. godine je učitelj Josif održao svoj prvi čas na srpskom jeziku, uveo literaturu na srpskom jeziku i potrudio se da bugarski jezik i literatura, koji su se do tada koristili, budu potisnuti. Zato je ovaj dan za nas od posebnog značaja i ubuduće ćemo dan škole obeležavati 1. Marta, poručeno je na svečanosti povodom Dana škole.
Akademija povodom jubileja održana je pod nazivom „Ponešto o ljubavi i školi“.
Ono što ove godine predstavlja još jednu novinu u obeležavanju Dana škole, je program koji se nije sastojao od recitovanja i priča iz prošlosti, već je izvedena duhovita, šaljiva i vedra predstava koju su zajednički pripremali učenici nižih i viših razreda. U programu su sa svojom tačkom učestvovali i gosti iz Sombora, osnovna škola „Nikola Vukićević“, sa kojom je inače najstarija leskovačka škola pobratimljena.
Osnovna škola „Josif Kostić“ najstarija je škola na jugu Srbije, postoji i radi od 1854. godine.

WesternAg_PA_vert_fc_logoMarko SOILBioND

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply