Obrazovanje

U Grajevcu kod Leskovca traktorskom prikolicom decu voze u tri škole

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Roditelji 31 devojčice i dečaka iz Grajevca, kod Leskovca, zbog spleta “administrativno-birokratskih začkoljica“ primorani su da, posle petnaest godina, svoju decu, od predškolskog uzrasta do osmog razreda osnovne škole, traktorskom prikolicom, “kao u ono partizansko doba“ razvoze u tri različite škole u isto toliko sela.
To je iz razloga, kako za pojašnjava Dejan Stojiljković, otac troje dece, zato što grad odbija da plaća prevoz do Bobišta. –Prinudjeni smo, pošto nemamo druge mogućnosti, da decu prevozimo u traktorskoj prikolici, iako znamo da je to zabranjeno. Ne postoji drugi način, sem da pustimo malu decu da idu pešice kilometar i po, pored bagremove šume, izrovanim putem do Jelašnice, poljskim izrovanim putem, ili da svakog dana bude angažovano po osam automobila koji bi vozili u školu i dovozili kući po četvoro dece, veli Stojiljković.
Glavni problem, kako kažu meštani, je to što nadležni u upravi grada Leskovca odbijaju da plaćaju 40.000 mesečno, za prevoz 31 deteta do škole u Bobištu, do koje postoji asfaltirani put i decu vozi kombi iz centra Grajevca. U Gradskoj upravi za društvene delatnosti napominju da za decu iz Grajevca neće da plaćaju više prevoz do Bobišta, već da ih vraćaju u matičnu školu u Manojlovcu. Na pitanje novinara u vezi ovog problema u Upravi za društvene delatnosti kažu da deca, po zakonu, imaju pravo na plačanje putnih troškova ukoliko pohađaju školu na razdaljini većoj od četiri kilometra.-Lokalna samouprava nije u obavezi da plaća putne troškove ukoliko roditelj sam biraju školu, objasnila je ona i dodala da je septembra 2013. godine izašao novi Zakon o osnovnom obrazovanju koji tako nalaže. U starom zakonu nije bila ta stavka u slučajevima kad roditelj bira školu Dejan Stojiljković, Svetlana Jovanović, Boban Mitrović, Deja Djokić i drugi ispred udruženja roditelja Grajevca pojašnjavaju da je problem u tome što do Manojlovca ne postoji asfaltirani put, pa bi deca morala dva puta dnevno da idu ili pešice kilometer i po poljskim putem do Jelašnice, a odatle autobusom u školu, ili da ih roditelji svakodnevno voze. -Dodatni problem je i to što bi deca morala da idu u tri sela u različite škole. Predškolci u jednu, od prvog do četvrtog razreda u drugu, a stariji osnovci, od petog do osmog, u treću školu, a, deca iz Grajevca već petnaest godina idu u školu u Bobištu, kaže Dejan i dodaje:-Ne možemo da se vraćamo u 19 vek i da naša deca gaze blato da bi stigla do asfalta za Manojlovačku školu. Put do Bobišta je i bliži i bolji.

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply