Hronika

Ugašen požar u manastiru Prohor Pčinjski

Prohor pozar

U manastiru Prohor Pčinjski juče ujutru izbio je požar u delu poznatom kao Kraljev konak u kojem monasi spavaju. Izgoreo je deo konaka i kompletna krovna konstrukcija od oko 500 metara kvadratnih.

U trenutku požara u konaku je bilo pedesetak monaha i vernika zbog obeležavanja Svetog Save. Svi su na vreme evakuisani i nije bilo povređenih.

Požar je zahvatio i drugi konak u kome je izgorela stolarija, a manastirska crkva je neoštećena.

Požar su medju prvima gasili vatrogasaci ‘’Simpa’’ al ii njihove kolege iz Vranja, Bujanovca, Surdulice i Trgovišta. Valja reći da Manastir ima hidratantnu mrežu, ali ona nije bila u funkciji i to je otežalo gašenje požara. Na terenu su za svaki slučaj bile i ekipe Hitne pomoći. Požar je lokalizovan posle višečasovnog gašenja. Uzrok požara nije poznat.

Prošle godine, obeležena je stota godišnjica izgradnje Kraljevog konaka.

Po okončanju Kumanovske bitke, 1912. godine, kralj Petar Prvi Oslobodilac počeo je gradnju velikog konaka u severozapadnom uglu porte, na mestu takozvanih Nešinih zgrada, odmah do glavne kapije.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski nalazi se na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, u blizini sela Klenike, četrdesetak kilometara južno od Vranja.

Categories: Hronika

Leave a Reply