Obrazovanje

Genetičaru Miodragu Stojkoviću “Vitez poziva za 2013.godinu“

Geneticar Miodrag Stojkovic

Genetičar Miodrag Stojković iz Leskovca i predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, laureati su nagrade „Vitez poziva“, za 2013. koja se dodeljuje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.Nagrada Vitez poziva koju čine medalja sa Aleksandrijskim svetionikom – rad profesora Miroljuba Stamenkovića, povelja i novčani iznos dodeljena je 10. decembra 2013. godine u Velikoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu.

O laureatima je odlučivao žiri u sastavu Čedomir Čupić (predsednik), Vida Ognjenović, Ratko Božović, Vladimir Goati, Vlastimir Matejić, Vesna Rakić-Vodinelić i Jelisaveta Vasilić.

U obazloženju nagrade Vitez poziva za dr Miodraga Stojkovića, Leskovčanina, se navodi:Miodrag Stojković- srpski istraživač iz oblasti genetike, doktorirao je 1996. iz oblasti embriologije i biotehnologije, od 1997. jedan je od prvih naučnika u Evropi koji počinje intenzivno da se bavi kloniranjem domaćih životinja.

Oktobra 2002. prelazi u Njukasl u Engleskoj da bi radio sa ljudskim embrionalnim matičnim ćelijama.

Tu najpre radi u Centru za humanu reprodukciju u prvi u Velikoj Britaniji uspeva da dobije i u potpunosti okarakteriše novu liniju ljudskih embrionalnih matičnih ćelija.

Od decembra 2003. je asistent, profesor na Medicinskom fakultetu, gde radi kao zamenik direktora Instituta za humanu genetiku.

Izoluje nove linije matičnih ćelija sa ciljem da se one što pre promene u ćelijskoj terapiji i lečenju ljudskih bolesti.

Zahvaljujući svojim naučnim dostignućima, iskustvu i demonstraciji praktičkog izvođenja projekta, avgusta 2004. dobija dozvolu Vlade Velike Britanije da prvi u Evropi i uopšte u zapadnom svetu počne sa dobijanjem ljudskih embrionalnih matičnih ćelija iz takozvanih kloniranih embriona.

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply