Politika

LESKOVAC: Prvih 365 dana vršenja vlasti

Mesko godisnjica koal.

Povodom 365 dana koalicije koja rukovodi gradom, gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović, na  konferenciji za novinare je govorio o postignutim rezultatima u minulih godinu dana i naznačio ključne zadatke koji stoje pred koalicijom u narednom periodu.

-Prošlo je godinu dana od kada je naša koalicija preuzela odgovornost za rukovođenje gradom. U proteklih 365 dana često smo govorili o situaciji koju smo zatekli, o problemima koje smo rešavali, nastavku započetih projekata, o njihovom dovođenju u legalne tokove. Za nama je godina restriktivnih mera. Trudili smo se da poslujemo domaćinski i mislim da smo ispunili cilj koji smo sebi postavili za prvu godinu rukovođenja gradom, a to je vraćanje dugova.  U proteklih godinu dana smo uredno servisirali i vratili preko milijardu dinara duga. Povratili smo poverenje građana i privrednih subjekata i dokazali da lokalna samouprava može biti odgovorna, racionalna  i štedljiva. Početkom 2010-godine, prethodno gradsko rukovodstvo sprovelo je racionalizaciju gde je bez kriterijuma i po političkoj osnovi otpušteno 317 ljudi. Cenu takve racionalizacije sada plaćamo jer se otpušteni radnici vraćaju sa izvršnim sudskim presudama i naknadom štete koja u proseku iznosi dva do tri miliona dinara po upošljeniku. Pokazalo smo da obaveze mogu uredno da se servisiraju, isplatili smo zapošljenima jubilarne nagrade koje godinama nisu isplaćivane, smanjili smo kašnjenja u isplati zarada, putnih troškova i drugih vrsta naknada, rekao je gradonačelnik Cvetanović i dodao: – Završili smo pet škola koje su ranije, pre nas, započete bez građevinskih i upotrebnih dozvola, izmirili obaveze prema izvođačima i stavili ih u funkciju na početku školske godine, a za to smo izdvojili smo više miliona dinara. Završili smo više započetih infrastrukturnih objekata – naglasio bih završetak mosta u bulevaru Nikole Pašića, završetak vodovodne mreže u Velikom Trnjanu, Bunibrodu, Guberevcu, Presečini, most u Gradašnici, Čukljeniku, adaptirali smo više domova zdravlja, izgradili puteve.  Za završetak parohijskog doma lokalna samouprava je izdvojila preko milion osamsto pedeset hiljada dinara. 24. oktobra ove godine počeli su radovi na vrlo značajnom projektu „Elektrifikacija polja“ i u tu svhu je Svetska banka izdvojila preko 57 miliona dinara. Grad je participirao sa 11 miliona dinara, 10 miliona izdvojili smo kroz oslobađanje plaćanja naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, milion dinara je uplaćeno za manipulativne troškove preko Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Projekat se realizuje u pet sela sa tri vodokorisnička udruženja i njime je obuhvaćeno 170 domaćinstava i preko dve stotine haktara njiva.

-U prethodnih godinu dana izdvojili smo 80 miliona dinara za mere aktivnog zapošljavanja. Očekivali smo učešće republike ali su ova sredstva izostala zbog rebalansa republičkog budžeta. Sa ponosom ističem da smo realizovali sve četiri mere aktivnog zapošljavanja i to sopstvenim sredstvima. Mogu sa zadovoljstvom da vam prenesm informaciju da smo u toku 2013. godine uspeli da povećamo naplatu izvornih prihoda lokalne samouprave i mogu da konstatujem da ćemo naredne godine imati izvorne prihode veće za 30 odsto. Ovo smo postigli boljom unutrašnjom organizacijom, aktivnom medijskom kampanjom, aktiviranjem prinudnih naplata prema nerodgovornim poreskim obveznicima. Imamo tim, energiju i znanje, otvoreni smo za predloge i sugestije, stvaramo preduslove za poboljšanje poslovnog ambijenta, targetiranje Leskovca kao sredine vrednih i marljivih ljudi, spremnih za izazove i konkurenciju, kaže dr Cvetanović i dodaje:-Građani od nas, s pravom traže više i zato energiju moramo usmeriti u rad,

razvoj, investicije, zapošljavanje i nove projekte. Grad Leskovac je grad sa najvećim brojem naseljenih mesta u Republici Srbiji. Mesne zajednice su najvažnija karika u lancu funkcionisanja lokalne samouprave i one najbolje artikulišu potrebe meštana koji u njima žive. Zato su izbori u mesnim zajednicama, raspisani posle osam godina, zakazani za 24. novembar, veoma važni. Potrebna je nova energija, potrebni su novi, sposobni ljudi, poštovani u sredinama u kojima žive. Konsenzus za raspisivanje izbora koji smo postigli smatram jednim od naznačajnijih uspeha tokom našeg zajedničkog jednogodišnjeg rada.

A, šta nas očekuje u 2014. godini? Pre nego što odbornici glasaju za važan dokument, budžet za 2014. godinu, sprovešćemo javnu debatu i razgovor sa građanima o tome kako bi trebalo trošiti gradski novac – dobre predloge sigurno ćemo usvojiti. Obećali smo završetak obilaznice oko Leskovca i izmeštanje teretnog saobraćaj iz centra grada. Ovih dana nastavljamo sa radovima na uređenju „Devete ulice“ koja predstavlja važnu sponu između Bulevara Nikole Pašića i puta ka Bojniku. U planu je sređivanje glavnog gradskog parka kod robne kuće jer to dugujemo građanima Leskovca. Intenziviraćemo radove na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Pre nekoliko dana prihvatili smo ulogu domaćina Pedesetih, jubilarnih, pozorišnih susreta Srbije „Joakim Vujić“, a to znači da ćemo zgradu pozorišta završiti do maja naredne godine jer je Leskovcu neophodna nova moderna sala. Do kraja mandata asfaltiraćemo sve ulice u gradu koje imaju odgovarajuće dozvole. U planu je završetak obilaznice oko Svetoilijskog groblja, kompletna rekonstrukcija Tekstilne ulice, uređenje platoa ispred apoteke „Sutjeska“ i još mnogo toga.

Sredinom naredne godine Leskovac će se pridružiti grupi gradova u Srbiji u kojem će poznati nemački trgovinski lanaca „Lidl“ otvoriti svoj hiper-market. Najvažnije je ipak intenzivno raditi na problemu rešavanja nezaposlenosti – u tom pravcu preduzeli smo prve korake zapošljavajući najbolje visokoškolce. Do kraja godine kompanija „Džinsi“ obećala je zapošljavanje više stotina radnika, a dosta energije uložoćemo u razvoj agrara gde su velike mogućnosti zapošljavanja.

Hoću posebno da naglasim da nas raduje obećanje gospodina Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika Vlade Srbije, da će Leskovac u 2014. godini dobiti nove investitore i značajna sredstva za modernizaciju poljoprivredne proizvodnje. Verujemo republičkoj Vladi ali se oslanjamo i na sopstvene resurse, birajući nasposobnije i najenergičnije ljude, one koji mogu podneti na svojim plećima teret promena i ekonomskog razvoja.

Zahvaljujem se koalicionim partnerima na jednogodišnjoj uspešnoj saradnji i želim još puno zajedničkih projekata i još uspešniju saradnju u narednom periodu“.

 

Categories: Politika

1 reply »

Leave a Reply