Društvo

Vojska Srbije dobila laserski sistem MILES

Vojna baza JUG

U vojnoj bazi ‘’Jug’’ kod Bujanovca, ministar odbrane Nebojša Rodić i američki ambasador Majkl Kirbi prisustvovali su predstavljanju novog laserskog sistema gađanja, vrednog 1,2 miliona dolara. Sistem MILES biće korišćen za obuku u bazi „Jug“ za pripremu trupa za mirovne misije.

Vojska Srbije dobila je Integrisani laserski sitem gađanja – iz fondova Inicijative za globalne mirovne operacije programa Sjedinjenih Američkih Država. Novi laserski sistem predstavljen je u bazi „Jug“ kod Bujanovca.

MILES je sistem laserskog naoružanja koji se koristi u obuci širom sveta za simulaciju realne borbe.

Biće korišćen za obuku u bazi „Jug“ za pripremu trupa za mirovne misije. Vredan je milion i 200.000 dolara. Deo sistema montira se na šlem i uniforme vojnika, a deo na oružje. Na vežbi se laserski beleži svaki pogodak. Može da se opremi 120 vojnika, a deo sistema su i kompleti za vozila.

„Vojska Srbije na ovaj način postala je neotklonjivo respektovana snaga za sprovođenje mirovnih misija u svetu“, rekao je ministar Rodić.

Podsetivši da se na uvođenju MILES sistema u Vojsci Srbije radi od 2011. godine, Rodić je rekao da je oprema koja je donacija američke vlade stigla 9. septembra i već danas je stavljena u fuknciju.

„Novac za finansiranje MILES sistema obezbedile su civilne strukture SAD i to američko Ministarstvo spoljnih poslova koje je, uz pomoć Pentagona, omogućilo da MILES stigne u Srbiju“, rekao je Rodić.

On je najavio zajedničku vežbu VS sa vojnim formacijama iz susedstva, koje će biti održana naredne godine, pod nazivom „Platinum volf“ 2014.

Amarički ambasador Kirbi izrazio je zadovoljstvo što može da pomogne Srbiji na putu koji je izabrala, a to je put da pomogne miru u svetu, učešćem u mirovnim operacijama.

On je podsetio da je bivša Jugoslavija u mirovnim operacijama dala veliki doprinos miru u svetu.

Ambasador Kirbi je zahvalio pripadnicima Nacionalne garde Ohajo koja je, kako je rekao, učinila mnogo da baza „Jug“ postigne ovako veliki napredak.

Svečanoj predaji sistema prisustvovali su i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković sa saradnicima i komandant Nacionalne garde Ohaja Debora Ešenhurst.

Američki ambasador i ministar Rodić posetili su i obuku protiv improvizovanih eksplozivnih naprava koju u bazi „Jug“ sada izvodi tim Evropske komande američke vojske.

Categories: Društvo

Leave a Reply