Sport

SEĆANJE: Dragan Mance

Dragan Mance

Prošlo je tačno 28 godina otkako su Partizan i ovdašnji fudbal ostali bez sjajnog golgetera. Na današnji dan 3. septembra 1985. poginuo je Dragan Mance, jedan od najvećih ljubimaca Grobara i napadač koji je terao strah u gostima golmanima u nekadašnjoj SFRJ.

Nastradao je u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beogard – Novi Sad, dok je žurio na trening crno-belih, ali zbog svoje privrženosti klubu, učinka na terenu i jedinstvene proslave gola (klizanjem kolenima po travi i uzdignutim rukama) uselio se u navijačka srca za sva vremena, pa se i danas sa tribina čuje čuvena pesma: “otiš’osi, Dragane, ostala je tuga, uvek će te voleti Grobari sa juga“.

Rođen je 26. septembra 1962, karijeru je počeo u dresu Galenike iz rodnog Zemuna, a već u 17. godini debitovao je za prvi tim, gde su ga primetili skauti Partizana i 15. septembra 1980. doveli u Humsku. Mance je tokom četiri godine izrastao u dominantnu figuru Partizanovog tima, odigrao je 279 utakmica i postigao 174 gola, od kojih je možda i najlepši onaj na gostovanju Kvins Park Rendžersu u šesnaestini finala UEFA kupa 1984.

Grobari pamte i njegove pogotke u večitim derbijima sa Crvenom zvezdom, sećaju se sezone 1982/1983 kad je ispalio 15 preciznih hitaca i bio prvi strelac kluba koji je osvojio šampionsku titulu, a da je ostavio veliki trag u ovdašnjem fudbalu vidi se i po podatku da jedna ulica u blizini Partizanovog stadiona nosi ime Dragan Mance.

Njemu u čast, ustanovljena je i nagrada “Trofej Dragan Mance“, navijači Partizana je svake sezone dodeljuju najuspešnijem pojedincu iz Sportskog društva, prema njihovom izboru.

Categories: Sport

Leave a Reply