Društvo

Ambasador SAD Majkl Kirbi na Tribini u Bujanovcu

Majkl Kirbi u Bujano

Ambasador SAD u Srbiji  Majkl Kirbi, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin,

stalni koordinator  UN u Srbiji  Vijijam Infante, šef Koordnacionog tela za jug Srbije

Zoran Stanković državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin ipredsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi učestvpvali su na tribini koju organizuje Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije u Bujanovcu.Tribina je deo projekta „Dijalogom protiv stereotipa – svi smo isti“ koju  finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta  „Inicijativa javnog zagovaranja gradjanskog drustva“ kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

Učestvujući na tribini Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) njegova ekselencija Majkl Kirbi izjavio je da je, kako on razume pregovore Beograda i Prištine u Briselu,dogovor veoma blizu.

Problem Kosova ne traje samo šest meseci i svakako ne možemo da očekujemo da će se rešenje pronaći preko noći, rekao je ambasador Majkl Kirbi u Bujanovcu.

On je dodao da je da sada održano osam rundi pregovora u dijalogu Beograda i Prištine i da je to dobro. Medjutim, na ovim prostorima je veoma važna ekonomija. USAID je proteklih godina dosta učinio u razvoju malih preduzeća i stvaranju klastera koji daju odlične rezultate. Pored proizvodnje veoma je važno i zapošljavanje mladih ljudi, što pokazuje proizvodjač mesa “Agro adri“ iz Velikog Trnovca, rekoa je on i dodao da moraju da se iskoriste svi potencijali koje ima ovo područje.
Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković takođe očekuje da će dogovor biti postignut.
-Mi pružamo punu podršku našem rukovodstvu u nastojanjima da se dođe do adekvatnog dogovora“, rekao je Stanković. Učinićemo sve da se program razvoja malih preduzeća još više proširi. Već su vidljivi rezultati, ali nesmemo stati. Izlazak iz ekonomske krize rešiće mnoge probleme, rekao je dr Stanković.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi je rekao da je sporazum Beograda i Prištine važan ne samo ljudima u toj opštini, već čitavom regionu.
To što nije postignut sporazum juče, ne znači da ga neće biti“, rekao je Arifi i dodao da „kad je visoki rang u ringu, onda očekujem 10 rundi“.
Na sugestiju da bokserski meč traje 12 rundi, Arifi je rekao da, ipak, očekuje dogovor do 10. runde.

Categories: Društvo

Leave a Reply