Hronika

MUP SRBIJE: O hapšenju i privodjenju u Leskovcu

Pu LeskovacAutobuska stanica Leskovac

Portalu ‘’Budite u toku’’ dostavljeno je zvanično saopštenje PU o hapšenju više lica, medju kojima i bivšeg gradonačelnika Leskovca, koje objavljujemo u celini.

Leskovačka policija u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Leskovca lišila je slobode bivšeg gradonačelnika Leskovca S. K. (1966) i još pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja i na štetu budžeta grada Leskovca i preduzeća „Produkt“ doo pribavili imovinsku korist od 73.868.242, 64 dinara.

U nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, pored S. K., lišeni slobode su i bivši direktor JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac“ D. S. (1966), radnici tog preduzeća D. M. (1960), I. Đ. (1973) i LJ. I. (1966), kao i šef gradilišta preduzeća „Produkt“ doo iz Pečenjevca M. K (1963).

Krivičnom prijavom biće obuhvaćeni i vlasnik preduzeća „Produkt“ R. J. (1954) i direktor preduzeća „Energosistem Čogurić“ iz Leskovca A.Č. (1970).

Postoje osnovi sumnje da je S. K., od avgusta 2011. do marta prošle godine, u saizvršilaštvu sa ostalim osumnjičenim, kao gradonačelnik Leskovca sa preduzećem „Energosistem Čogurić“, zaključio Ugovor o izvođenju radova na završetku izgradnje treće faze autobuske stanice u Leskovcu i Ugovor o izgradnji jednog stambenog objekta.

Na osnovu tih ugovora, bez prethodno obezbeđene ugovorene i potrebne bankarske garancije, za povraćaj avansa i dobro obavljanje posla, naložio da se u više navrata na tekući račun preduzeća „Energosistem Čogurić“ uplati 50.005.549,84 dinara.

Osumnjičeni direktor preduzeća „Energosistem Čogurić“ iz Leskovca A.Č po osnovu Ugovora o izvođenju radova na završetku izgradnje treće faze leskovačke autobuske stanice ispostavio je privremenu situaciju o izvedenim radovima na 29.067.190, 60 dinara.

Tu privremenu situaciju o izvedenim radovima, osumnjičeni radnici JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac“ D. M., I. Đ. i LJ. I., kao nadzorni organi, overili su potpisom i pečatom i neosnovano priznali vrednost izvedenih radova, iako je proverama utvrđeno da je vrednost stvarno izvedenih radova 18.476.099, 00 dinara.

Na taj način osumnjičeni su budžetu grada Leskovca naneli štetu od 10.591.091,95 dinara, što predstavlja razliku između fakturisanih – plaćenih i stvarno izvedenih radova.

Postoje i osnovi sumnje da je osumnjičeni S.K., tokom aprila i maja prošle godine, prebacio 35.913.612,00 dinara iz budžeta grada Leskovca na tekući račun JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac“ i osumnjičenoj D.S, direktoru tog preduzeća, naložio da novac prebaci na račun preduzeća „Produkt“ doo.

Novac je trebalo da prebaci po osnovu Ugovora o izvođenju radova na izgradnji saobraćajnice ulica Slavka Zlatanovića i Dubočica u Leskovcu, avansnih situacija i protokola koji su zaključili D.S i direktor preduzeća „Produkt“ R.J. za ugovorenu vrednost radova koji do danas nisu izvedeni, iako su osumnjičeni znali da ugovorom avansno plaćanje nije bilo predviđeno.

Takođe, postoje osnovi sumnje da su radnica JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac“ D. M. i šef gradilišta preduzeća „Produkt“ doo iz Pečenjevca M.K početkom januara 2012. sačinili i overili II privremenu situaciju sa ulošcima i rekapitulacijom izvedenih radova preduzeća „Produkt“ doo na iznos od 13.724.161, 35 dinara bez PDV-a, za izvođenje radova na izgradnji saobraćajnice ulice Industrijske II u Leskovcu, a na osnovu Protokola koji su sačinili i overili osumnjičeni D.S., R.J. i D.M., iako su znali da radovi koji su fakturisani tom privremenom situacijom nisu bili izvedeni u celosti

Izgradnja raskrsniceZgrada u Vlajkovoj sa protesta

Na osnovu te situacije, osumnjičeni su izvršili prenos celokupnog iznosa sredstava na tekući račun preduzeća „Produkt“ do, čime su tom preduzeću pribavili imovinsku korist od 6.425.179, 80 dinara, koliko iznosi razlika između fakturisanih-plaćenih i stvarno izvedenih radova.

Svim tim radnjama osumnjičeni su pribavili imovisnku korist od 73.868.242, 64 dinara – Preduzeću „Energosistem Čogurić“ 31.529.450, 84 dinara na štetu budžeta grada Leskovca i preduzeću „Produkt“ doo 42.338.791, 80 dinara na štetu JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac“.

 

Categories: Hronika

1 reply »

Leave a Reply