Društvo

Počinje Veliki časni post

Posna trpezaPosna trpeza 1

Danas je čisti ponedeljak kojim počinje Veliki časni post. Post traje do Lazareve subote. Povodom Uskršnjeg posta patrijarh vaseljenski Vartolomej uputio poruku u kojoj kaže da askeza čisti um i usmerava ka Gospodu.

Hrišćanski vernici danas počinju Uskršnji post, koji traje sve do najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa. Carigradski patrijarh Vartolomej, duhovni vođa pravoslavlja, arhiepiskop Konstantinopolja, Novoga Rima i vaseljenski patrijarh, uputio je poruku povodom početka Uskršnjeg posta u kojoj kaže da askeza čisti um i usmerava ka Gospodu.

U poruci Vartolomeja se ističe da je to početak asketskih napora i duhovnog očišćenja.

Osim uzdržavanja od pojedinih vrsta hrane, vreme posta se posebno oličava u uzdržavanju od loših reči, gneva, loših želja, zloslovljanja, laži i lažnog svedočenja.

Postom se ispravlja nepravda, izgone strasne pomisli, čisti savest, uzdržava od zlobe, ispovedaju greške.

Patrijarh Vartolomej

Patrijarh Vartolomej poručuje da askeza čisti um i usmerava nas ka Gospodu.

„Treba postizati ljubav prema bližnjima, a ljubav sadrži i neku žrtvu za druge, da ne bi bila prazno slovo. Ovo je posebno važno u današnje vreme moralne i ekonomske krize, sad nam se pruža prilika da u radosti pomognemo, s ljubavlju i uvažavanjem. Time će naša radost za Uskrs biti veća i obilnija“, poručio je patrijarh.

Nekima, dodaje Vartolomej, radost dolazi od bogatstva, slave.

„Nema goreg nego ne znati kako se voli. To se prenosi i na mlade, koje pogađa tvrdičluk i nezasitost. Kad takve ideje zavladaju, one proizvode nemire, na kraju štete i onima koji ih zastupaju. Socijalne razlike treba da se ublaže raspodelom ‘ko ima dve haljine, neka da (jednu) onom ko nema“, navodi se u poruci.

Ovo je godina opšte solidarnosti, svi treba da pokažu što veću angažovanost prema onima koji su lišeni elementarnih materijalnih dobara. Samo tako ćemo imati duhovnu korist od posta i u radosti slaviti Vaskrsenje Gospodnje, zaključio je vaseljenski patrijarh.

Carigradska patrijaršija podseća da je patrijarh Vartolomej u svojoj poslednjoj božićnoj poslanici iz Konstanitnopolja svetoga trona i centra pravoslavlja, sredinom decembra, 2013. godinu proglasio za Godinu solidarnosti.

Categories: Društvo

Leave a Reply