Društvo

Danas je Dan policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova i srpska policija proslavili svoj dan, u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme.

Ministarstvo unutrašnjnih poslova i Policija Srbije proslavili su svoj dan. Ministar policije Ivica Dačić izjavio je na proslavi na policijskom poligonu u Makišu da je policija jedan od najznačajnih faktora stabilnosti u zemlji.

„Nema jake države bez jake vojske i policije. To ne znači da bi trebalo da uspostavimo vojno-policijski sistem, već da služimo svim svojim građanima“, poručio je Dačić.

Ivica Dačić je ukazao da je ponosan na rezultate koje je policija postigla za vreme njegovog mandata u MUP-u i podsetio da su građani ocenili MUP kao najbolje ministarstvo i da imaju najviše poverenja u policiju, posle vojske i crkve.

„Često kažem – onoga koga Bog ne prevaspita, posle dolazi u policiju“, našalio se Dačić i naveo da su proteklih godina postignuti značajni rezultati u borbi protiv korupcije i da je unapređena saradnja sa policijama regiona.

Ministar je dodao da policija ne treba da bude i da nije vlasništvo nijedne stranke, ističući da „postoji veliki broj stranaka, a Srbija je samo jedna“.

Poglavaru Srpske pravoslavne crkve, patrijarhu Irineju na svečanosti je uručena specijalna plaketa „Jakov Nenadović“. Zahvaljujući na uručenom priznanju, patrijarh Irinej policiji je
poželo da ima što manje posla. „To znači da bude što manje zla i bezakonja“, rekao je Irinej.

Povodom Dana policije uručena su i priznanja porodicama poginulih pripadnika MUP-a, a pripadnici specijalnih policijskih jedinica i brigada izveli su smotru i vežbe.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poslao je na svečanost svog izaslanika, a ceremoniji su prisustvovali premijer Srbije Mirko Cvetković, policijski i vojni zvaničnici, predstavnici verskih zajednica i diplomate.

Nešto ranije Dačić je položio je ranije venac na spomen ploču prvom srpskom ministru policije vojvodi Jakovu Nenadoviću.

Polaganju venca u Ulici Kneza Miloša prisustvovali su i direktor policije Milorad Veljović, načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić, kao i brojni predstavnici MUP-a. Milorad Veljović je pre toga položio venac na spomen obležje Čukur česma.

U okviru obeležavanja Dana MUP-a i dana policije, juče je 250 policijskih službenika Policijske uprave za gradBeogradpoložilo zakletvu.

Pripadnici beogradske policije su u petak, u okviru obeležvanja Dana MUP-a i Dana policije, priredili svečani defile u centru grada. Defile, ulicom Knez Mihailovom do Kalemegdana pratili su brojni građani, a najviše pažnje, posebno najmlađih, privukli su pripadnici konjičke policije.

Dan MUP-a i Dan policije obeležavaju se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija, na Duhove (Trojice), odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

 

Categories: Društvo

Leave a Reply