Društvo

Za zdraviji život Leskovčana

U prisustvu Mirka Cvetkovića, predsednika Vlade Srbije, Vensent Dežera, šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadora Austrije i Holandije kao zemlje donatora i austrijske kompanije „Strabag“ u Leskovcu je potpisan ugovor o realizaciji projekta sakupljanja i tretmana otpadanih voda u ovom kraju.
Radi se o projektu vrednom 24 miliona evra, kojim će biti obuhvaćeno oko 80.000 stanovnika grada i opštine Leskovac i značajno unapređen kvalitet njihovog života.
Na početku svečanosti Vensent Dežer šef delegacije EU u Srbiji i predstavnik kompanije „Srtrabag“ Ivica Budiša poptisali su ugovor o izradnji centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda Leskovca. Potom su Milica Delević, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije i Laurent Stokvis, ambasador Holandije u Srbiji potpisali ugovor o donaciji vlade te zemlje od 7, 9 miliona evra za proširenje kanalizacione mreže, u više od 20 naseljenih mesta na teritoriji Leskovca.
Svečanom činu potpisivanja ugovora uz premijera Mirka Cvetkovića,  prisustvovali su i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić i  Živojin Stefanović, predsednik Skupštine grada
Obraćajući se prisutnima premijer Cvetković je rekao da će posle potpisivanja ugovora da kvalitet života stanovnika Leskovca biti značajno unapređen i smanjeni rizici za javno zdravlje stanovnika, uz napomenu da će ovim projektom biti obuhvaćeno oko polovine stanovnika grada i opštine Leskovac, on je istakao da najveći deo sredstava za njegovu realizaciju, bespovratno daju EU i Holandija premijer Cvetković je naglasio da taj projekat pokazuje značaj i potrebu saradnje sa EU i potvrdio evropsku orijentaciju vlade, dodajući da predstavlja i neku vrstu modela, koji se primenjuje i primenjivće se i u drugim mestima.
Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić je rekao da će realizacijom ugovorenog projekta Leskovac postati grad u kojem će biti zaokružena poslednja nerešena problematična zona u obasti zaštite životne sredine, čime će biti stvoreni uslovi za dalji ekonomski razvoj. -Leskovac će izgradnjom postrojenja stvoriti uslove da postane jedna od najvećih zona za proizvodnju organske hrane u Evropi, rekao je Dulić i dodao da je Leskovac jedini grad u Srbiji koji može da se pohvali da je objedinio toliko donatora i iskoristio sredstva iz svih bilateralnih i evropskih fondova za međunarodnu pomoć kako bi se unapredio život građana.
Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca je konstatovao da je ugovorni projekat dvostruko važan za građane Leskovca: s jedne strane će doprineti da građani Leskovca žive životom dostojnim čoveka 21. veka, a s druge strane doprineće daljem ekonomskom napretku i dolasku investitora, što će za krajnji rezultat imati realna radna mesta i bolji život građana.
Vensent Dežer je rekao da Leskovac treba da ima kapacitet da raste i privlači nove kompanije, čemu će, kako je uveren, doprineti i realizacija ovog projekta. „Leskovac je slavan po paprici i roštilju, ali ako hoćete dobru papriku treba vam čista voda.
Sa jedne strane imate građane i njihovu potrebu da imaju čistu vodu, ali sa druge strane je čista voda potrebna i za navodnjavanje“, rekao je Dežer i dodao da današnji događaj dokazuje da proces evrointegracija ne podrazumeva samo političko približavanje Beograda i Brisela, već i dobrobit i napredak čitave Srbije.
Kako je konstatovao, u Srbiji postoji rastući kapacitet među opštinama na jugu Srbije za učestvovanje u projektima EU.
Projekat sakupljanja i tretmana otpadnih voda u Leskovcu finansira se bespovratnim sredstvima EU od 10,4 miliona evra, sredstvima holandske vlade u vrednosti 7,9 miliona evra, Ministarstva za zaštitu životne sredine sa pet miliona evra, a opština Leskovac učestvuje sa 650.000 evra. Na svečanosti u Leskovcu su govorili ambasador Holandije Laurent Stokvis i ambassador Austrije Klemens Koja uz napomenu da će nastaviti da pomažu jug Srbije.

Categories: Društvo

Leave a Reply