Društvo

Anino svetlo istine

“Pod svetlom istine“ naziv je zbirke pesama gimnazijalke Ane Ilić iz Vladičinog Hana čija je promocija održana u hanskom Kulturnom centru. Ova mlada Hančanka boluje od retke bolesti Fridrajhove ataksije. Svoj unutrašnji svet pretočila je u poeziju o kojoj su na promociji govorili književnici Svetlana Polak, Milan Dobričić i Vanja Bulić iz Beograda.

Prema oceni organizatora ni jedna promocija, izložba ili književno veče u Vladičinom Hanu nije bilo posećenije od promocije prve zbirke pesama Ane Ilić. Ova šesnaestogodišnja učenica hankse gimnazije počela je da piše u desetoj, samo godinu dana nakon što je saznala da boluje od retke bolesti Fridrajhove ataksije.

Bol, neizvesnost, nadu pretočila je u stihove izuzetno jake, sa jasnom porukom, kao da je reč o piscu u zrelim godinama. Njen neverovatan pesnički dar otkrila je pesnikinja Ivana Kuzmanović iz Beograda koja je sa još 11 svojih kolega pomogla da knjiga ugleda svetlost dana. Posle uspešne promocije u Beogradu, sa Aninom poezijom upoznali su se i njeni sugradjani.

Ana nije verovala da će bilo ko, ikada čitati njene pesme. Sada se polako navikava.. Kada su saznali za dijagnozu majka Ljiljana je prva ohrabrila da svoja unutrašnje nemire, ono što nikome ne može da kaže, prenese na papir.

Podršku je dobila i od knjževnika iz Beograda Svetlane Polak, Milana Dobričića i Vanje Bulića koji su u Vladičinom Hanu govorili o Aninoj poeziji.

Ana je svojom knjigom htela da podstakne druge druge, pre svega one sa sličnim problemima da počnu da razmišljaju pozitivno.Valjda je zato prvi tiraž rasprodat, a uskoro će i drugi. Knjiga nema cenu, prodaje se po meri srca da se Ani umanji bol i patnja.

Categories: Društvo

Leave a Reply