Politika

IZBORI: Albanci ujedinje-Srbi razjedinjeni?!

Ništa novo na jugu centralne Srbije kad su izbori u pitanju.

Četiri od šest lidera albanskih političkih partija sinoć su stavili potpise na sporazum o formiranju predizborne koalicije za republičke parlamentarne izbore. A Srbi se razjedinjuju i ‘’cepaju’’ na još sitnije ‘’delove’’. Dok je situacija potpuno obrnuta u opštini Medvedja.

Potpise na sporazum albanskih političkih partija stavili su Riza Halimi iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), Skender Destani, lider Demokratske unije Doline (DUD), Jonuz Musliu, predsednik Pokreta za demokratski progres (PDP) i Rahmi Zuljfiju, čelnik Demokratske unije Albanaca(DUA).

Po rečima Skendera Destanija predsednika DUD poučeni nekim ranijim lošim iskustvima, sada su napravili i potpisali sporazum koji do detalja objašnjava poziciju svake članice nove koalicije, pa su zbog toga pregovori i trajali dugo i dodaje da je suština sporazuma u tom što će četiri članice, shodno broju glasova koje unesu u koaliciju, deliti mandat republičkog poslanika i novac koji se na taj način obezbeđuje.

Riza Halima sadašnji poslanik pojašnjava da je suština ovog sporazuma je da su sada svi zadovoljni, jer su ugradjeni svi potrebni elementi koji će garantovati da Albanci imaju svog legitimnog predstavnika u srpskom parlamentu. Ovoga puta se dogodilo nešto što na albanskoj političkoj sceni skoro niko nije očekivao: koaliciji je pristupio radikalni Jonuz Musliu, a nije Nagip Arifi, lider letos formirane Demokratske partije (DP) koja uživa podršku velikog broja Albanaca.

Jedina albanska partija koja je i ranije čvrsto odlučila da bojkotuje srpske parlamentarne izbore jeste Demokratska partija Albanaca (DPA), čiji je lider Ragmi Mustafa, sadašnji predsednik opštine Preševo.

Sa druge strane, Srbi u Bujanovcu nisu uspeli da se dogovore oko zajednočkog nastupa na lokalnim izborima. Nenad Mitrović iz SNS-a veli da je ta stranka uputila otvoren poziv svim partijama koje deluju medju Srbima ali da dogovor o jedinstvenoj listi nije postignut zbog prevelikih zahteva malih stranaka.

Boban Pavlović iz DS kaže da još uvek nema zvaničnih potvrda kako će izgledati  i koliko će biti srpskih  listi ali i da ta stranka neće praviti zajedničku listu sa Ujedinjenim regionima Srbije (URS) čiji je kandidat za predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić. Lokalni DS trenutno pregovara sa SPS, Jedinstvenom Srbijom, PUPS-om i Grupom gradjana Trajko Trajković, dok posebnu listu planira i SRS .

Inače, u Bujanovcu još uvek nije izabrana nova Opšinska izborna komisija a načelnik opštinske uprave Faruš  Isljami objašnjava da će nova komisija biti konstituisana na sledećoj sednici Skupštine opštine. Isljami veli da će stara Izborna komisija usvojiti obrasce koje stranke mogu da podižu zbog predizbornih radnji. Prema nezvaničnim podacima u Bujanovcu je u biračkim spiskovima do 15.000 Srba  i nešto više od 20.000 Albanaca.Prema dostadašnjoj ‘’praksi’’ na izborima obično glasa nešto više od 8.000 Srba i oko 11.000 Albanaca.

Categories: Politika

Leave a Reply