Društvo

Za jedinog tehnologa u Bojniku nema posla

Zlatko Long, tehnolog iz Bojnika vodi sudski spor sa opštinom koja mu osporava pravo na rad, a opština Bojnik je nezadovoljna radom suda koji je oborio konkurs za inspektora za zaštitu životne sredine, na kojem je primljen kandidat koji ne ispunjava uslove.

Zlatko Long je 1998. godine bio jedini diplomirani tehnolog u opštini Bojnik. Danas ima 44 godine, ali i dalje, umesto na posao, svakog dana ide do nacionalne službe za zapošljavanje.

Šansu da se zaposli video je 2009. godine, kada je opština  raspisala konkurs za inspektora za zaštitu životne sredine.

Radno mesto dobio je kandidat koji ne ispunjava uslove. Long i još jedan kandidat oborili su taj konkurs na sudu.

Opština se žalila na tu odluku i, prema Longovim rečima nelegalno raspisala novi konkurs 2011, na koji je primila istog kandidata.

Sudski proces traje više od dvadeset meseci i, konačno, 23. januara, pošto je Long pokrenuo izvršni postupak, sud donosi izvršno rešenje koje se još ne sprovodi.

„S obzirom na to da je drugi kandidat koji je oborio konkurs zaposlen u opštini, oni su zakonski i moralno dužni da mene prime na mesto inspektora za zaštitu životne sredine“, kaže Zlatko Long. „Mene i dalje izdržava majka od penzije i opština mi ovakvim ponašanjem osporava pravo na rad.“

U opštini Bojnik kažu da će sprovoditi sudske odluke, ali da to ne znači da će Zlatko Long postati inspektor.

„Mi smo izuzetno nezadovoljniradomsudova u ovom slučaju“, naglašava Dragoslav Anđelković, načelnik opštinske uprave. „Zato smo se žalili visokom savetu sudstva i kabinetu ministra pravde Snežane Malović.“

U saopštenju koje smo dobili iz Osnovnog suda u Leskovcu stoji da je opština Bojnik dužna da izvrši ponovni izbor kandidata po raspisanom konkursu iz 2009. godine, ali da je odbijen predlog da se, u skladu sa uslovima konkursa, izabere Zlatko Long.

Logično, jer sud ne može da odlučuje ko će biti primljen.  Prema nezvaničnim informacijama iz suda, novi izbor kandidata za inspektora opština Bojnik dužna je da sprovede sredinom ovog meseca.

 

Categories: Društvo

Leave a Reply