Društvo

Luiz Inacio Lula da Silva predsednik Brazila

Brazilski levičarski čelnik Luiz Inacio Lula da Silva tesnom većinom je porazio aktuelnog predsednika Jaira Bolsonara u drugom krugu predsedničkih izbora, ali aktuelni čelnik koji dolazi iz krajnje desnice nije priznao poraz u nedelju naveče, povećavajući brige da bi mogao osporiti izborni rezultat.

Vrhovni izborni sud (TSE) proglasio je Lulu novim predsednikom s 50.9 posto osvojenih glasova naspram 49.1 posto za Bolsonara. Inauguracija 77. godišnjeg Lule zakazana je za 1. januar.

To je zapanjujući povratak za levičarskog bivšeg predsednika i razoran udarac za Bolsonara, prvog aktuelnog brazilskog čelnika koji je izgubio na predsedničkim izborima.

“Bolsonaro me nije zvao do sada kako bi priznao moju pobedu, i ja ne znam da li će me pozvati ili će priznati moju pobedu”, poručio je Lula desetinama hiljada oduševljenih pristalica, koji su slavili njegovu pobedu na aveniji Paulista u Sao Paulu.

Izvor u Bolsonarovom timu izjavio je Reutersu da predsednik neće davati izjave u javnosti do ponedeljka. Bolsonarov izborni štab nije odgovorio na poziv za komentarom.(Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply