Društvo

TU OKO NAS – Dodik: Srpska energetski stabilna; Јedina u regionu ima višak električne energije

Republika Srpska je energetski stabilna i jedina u regionu ima višak električne energije, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik za MIS Televiziju iz Sidneja.

Istakao je da Evropa ima problema u vezi sa nedostatkom gasa. – Postoji puno negativnih trendova koje mogu da zahvate Evropu – kaže Dodik.

Naveo je da je višak električne enerije koji ima Srpska, omogućava da se zadrži cena struje na niskom nivou.

– U Federaciji BiH je skuplja cena struje. Kod nas su bilansi uvek pozitivni. Sa ruskim partnerima imamo dogovorene investicije, to su dve gasne elektrane i gasovod. Zarubežnjeft će graditi jednu gasnu elektranu od 100 megavata – rekao je Dodik. Istakao je da će Srpska i u narednom periodu biti destinacija za izvoz električne energije.

– Ono što nama daje šansu jeste da sa viškom električne energije i kapacitetima koje sada izgrađujemo dođemo u poziciju da damo garantovanu struju na pet godina, koju niko ne može dati osim nas, i da onome ko otvara fabriku i zaposli ljude kažemo da se cena narednih pet godina za njih neće menjati. To je prednost koju ćemo da iskoristimo – istakao je Dodik.

On je rekao da mu je bilo važno da za konzum u Republici Srpskoj osigura snabdijevanje, pogotovo u ovim danima i mesecima kada Evropa u celini stenje pred mogućim pritiscima u vezi sa nedostatkom gasa. Na predizbornoj tribini u Bijeljini predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je istakao da je Republika Srpska daleko ozbiljnija od veličine njene teritorije. Autor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply