Društvo

Džeruzalem post izrazio žaljenje zbog objavljivanja teksta o Јasenovcu

Izraelski list Džeruzalem post izrazio je duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Davida Goldmana u kojem je osporavan broj žrtava u ustaškom logoru Јasenovac i istakao da se revidiranje istorije ne sme dozvoliti.

– Zbog budućih generacija, kao i radi sećanja na šest miliona Јevreja ubijenih u Holokaustu, ne smemo dozvoliti da se istorija revidira kako bi odgovarala nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi – objavljeno je na sajtu Džeruzalem posta.

Uredništvo lista navelo je da je u prošle nedelje objavljenom tekstu pod naslovom “Ovo sramotno ismevanje holokausta mora odmah da prestane” Australijanac David Goldman ismejavao i omalovažavao hrvatskog istoričara Ivu Goldštajna, koji je na to odmah odgovorio u tekstu pod nazivom “Kolaž laži”, objavljenom na portalu Džeruzalem posta.

List je naveo da se ne može dozvoliti da se činjenice i istina o Holokaustu otmu u korist uskih političkih interesa, te da su priče o Holokaustu postale “bitka narativa” koje se koriste u različite svrhe, budući da je sve manje živih svedoka tog stravičnog događaja.

Navodi se i da postoje različiti stavovi u vezi sa ulogom Hrvata i Srba, kao i da takva osetljivost postoji podjednako u gotovo svim zemljama u Evropi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku i zapadnoevropske zemlje koje su nacisti osvojili u Drugom svetskom ratu.

Goldman je u svom tekstu, između ostalog, izneo tvrdnju da je broj žrtava ustaškog koncentracionog logora Јasenovac preuveličan i da ih je bilo između 2.500 i 4.500.

Goldštajn je u odgovoru naveo da je “šokiran tim kolažom laži, distorzija i izmišljotina” i istakao da je tokom prošlih decenija nekoliko kustosa Spomen-područja “Јasenovac” marljivo radilo na tome i da je prikupljeno 83.145 imena žrtava, od kojih 48.217 Srba, 16.164 Roma, 13.143 Јevreja i 4.281 Hrvata. On je naveo da, prema njegovoj ocjeni, te brojeve treba povećati približno 10 do 20 odsto, da bi se došlo do približno konačnog ukupnog broja stradalih. Autor: SRNA/RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply