Društvo

Obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina genocida. Predsednik Vučić: Јasenovac i “Oluje” neće se ponoviti (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Donjoj Gradini da dostojanstvena Srbija poručuje da se novi Јasenovac i “Oluje” neće ponoviti, te da su Srbi kao narod preživeli uprkos stradanjima.

– Ne smemo zaboraviti naše žrtve, a teško je ne osetiti nemoć pred zločinima i istrebljenjem koji su počinjeni na ovim prostorima – rekao je Vučić u obraćanju u Spomen-području Donja Gradina, gdje se obilježava Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac.

Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac obeležen je danas u Kozarskoj Dubici i Donjoj Gradini.

Obeležavanju u Donjoj Gradini prisustvuvovali su predsednici Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Aleksadar Vučić, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, te ministri u Vladi Srpske.

Prema izvještaju državne komisije 1946. godine, u periodu postojanja logora Јasenovac od 1941. do 1945. godine na najstravičniji način pogubljeno više od 700.000 ljudi.

U logoru Јasenovac je, prema izvještajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, a logor je bio mjesto masovnih stradanja žena i djece.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u znak sjećanja na ubijenu djecu danas će prvi put obilježiti na državnom nivou i Dan sjećanja na umorenu djecu u NDH – njih 74.642, a samo u logoru Јasenovac 19.432.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u Spomen-području Donja Gradina u Hrvatskoj povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

– Ovde smo da ukažemo poštovanje onima koji su stradali, i da se ne ponovi nikad više – rekao je predsednik Srbije. Tako masovan zločin, tako zdušno ubijanje do kolevke i u kolevci, nešto je što danas deluje kao strašna priča pred spavanje, kao mašta, nešto nemoguće, a desilo se ovde u Jasenovcu – dodao je predsednik, rekao je Vučić. Kako je dodao, takva dehumanizacija nije zabeležena nigde, pa ni u nacističkoj nemačkoj Ovde Srbi ni mrtvi nisu mogli da budu Srbi. danas ne postoji izraz koji može da pokaže razmere tog zločina – nastavljao je predsednik. Predsednika Srbije je oko 11 sati stigao na grobno polje „Topole“ u okviru Spomen-područja Donja Gradina, gde je prisustvovao parastosu žrtvama i položio venac.

Svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici počelo je obilježavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina. Pre liturgije je intonirana himna Srbije „Bože pravde“.

Prema njegovim rečima, mi danas imamo tri stvari koje moramo da zapamtimo, pod jedan, mir, mir, mir je najvažniji.

-Pod dva, Srpski narod mora da bude deo međunarodne zajednice, ne smemo da budemo odstranjeni od sveta, a pod tri, nema sumnje, da je međunarodno javno pravo sahranjeno, da nema pravde, da licemerje vlada i kažemo im to u lice – dodao je Vučić. Mi u granice ne diramo, samo nemojte da na govorite o pravdi i moralu. Bez obzira na licemerje koje nam nikogovići serviraju, moramo da se vratimo na prve dve tačke koje sam spomenuo – podvukao je predsednik. Ne smemo da pristanemo na ćutanje, koje donosi nove logore i nove kosti, zato poručujem, novi Jasenovci, nove Oluje, neće se dogoditi našem narodu, to poručuje mala, ali snažnija i dostojanstvena Srbija – dodao je predsednik. – Nacija smo, koja je najviše stradala na ovim prostorima, a to nikada niko neće priznati. Džabe brojevi i činjenice, ali mi moramo da se razlikujemo, u tome je naša snaga. kao što očekujemo od drugih, tako i mi više nikada nećemo ponoviti neke zločine nad bilo kim – podvukao je predsednik.

– Uz mnogo mrtvih, i vama posebna počast, preživeli logoraši, što ste kroz hrabrost i patnju preživeli strahote. Uz sve to smo uspeli d aopstanemo kao narod. Ovde u Dubici je prvi vojnik otišao u vojsku, sve što je bilo muško, starije od 15 godina je pobijeno, a tek nakon raka je prvi vojnik otišao u vojsku. Ipak, preživeli smo zbog vas, i za vas – rekao je Vučić. Živeće srpski narod uprkos svemu i onima koji to nisu želeli – završio je predsednik

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je ustaški logor Јasenovac bio jedan od najmonstruoznijih logora kojeg pamti ljudska civilizacija.

– NDH se crnim slovima upisala u istoriju po tome što je jedina od kada civilizacija postoji imala logore za djecu u Јastrebarskom i Sisku – istakao je Milunović.

Događaj u Donjoj Gradini biti obilježen uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije – uz skraćeni program i ograničeni broj građana. Izvor-foto: RTRS,pink

Categories: Društvo

Leave a Reply