Društvo

SVEDOČENJE: Јovo Šarović – četiri godine u ustaškim logorima: Konačno da se kaže istina

Logore Јasenovac, Staru Gradišku i Јastrebarsko, dobro je upamtio Јovo Šarović.

U njima je kao dečak proveo četiri godine, a skoro osam decenija posle, kaže, konačno je dočekao da istina o Јasenovcu bude ispričana i u filmu.

Јovo, jedan od retkih preživelih svedoka najsvirepijih zločina u ustaškim logorima smrti, poredivši sećanja i scene iz filma, potvrđuje istorijske činjenice.

– Јest, potpuno je istina, sve je istina. Možda je malo ublažena, ali je istina. Šta se radilo, šta je s djecom rađeno, kako su djeca lagano umirala, hiljade djece – priča Јovo.

U filmu su prikazani neki od mnogobrojnih svirepih načina ubijanja srpskog naroda. I na hiljade djece. Postoji još mnogo stravičnih detalja kojih su gledaoci pošteđeni, ali dio strašne istine konačno je prikazan, kaže Јovo.

I dok gledajući film skriva emocije, Јovo se prisjeća događaja. Kaže, mnogo je još neispričanih priča iz ustaških logora smrti. – Ovo je jedan već otvoren prozor, da se vidi kakva je bila prošlost, a ovakvih prošlosti ima mnogo – dodaje Јovo.

Uloga male Dare, koju tumači Biljana Čekić, na svjedoka mučenja u logorima, koji je pomno pratio film, ostavila je najveći utisak.

– Ona je tako nevješto, istinito glumila, to nije bila gluma. Ona je sama iz sebe ispoljavala to što je govorila i što je rekla – ovako je starina doživeo ulogu Dare.

I nakon toliko godina i emitovanog filma, Јovo Šarović na pitanje “Zašto masovna ubijanja” pronalazi samo jedan odgovor “Zato što su Srbi, nizašta drugo”.

Istina o koncentarcionim logorima prepričavana je kroz pokoljenja. O njoj su svjedočili pisani i materijalni dokazi.

Sada, kada je i na filmskom platnu, možda, konačno bude i prihvaćena. Autor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply