Društvo

Efikasnost vakcine „Sputnjik V“ ─ 92 odsto

Efikasnost vakcine „Sputnjik V“ protiv virusa korona tokom prve privremene analize podataka iz treće faze ispitivanja u Rusiji iznosi 92 odsto, navodi se u saopštenju Ruskog fonda za direktne investicije na Tviter nalogu vakcine.

Proračun se zasnivao na distribuciji 20 potvrđenih slučajeva zabeleženih u kontrolonoj, placebo grupi i u grupi koja je dobila vakcinu, dodaje se u saopštenju.

Efikasnost je dokazana na osnovu prve privremene analize podataka 21 dan nakon što su dobrovoljci primili prvu imunizaciju.

BREAKING: THE FIRST INTERIM DATA ANALYSIS OF THE SPUTNIK V VACCINE AGAINST COVID-19 PHASE III CLINICAL TRIALS IN THE RUSSIAN FEDERATION DEMONSTRATED 92% EFFICACY #SputnikVhttps://t.co/hXlrCKwjPE

— Sputnik V (@sputnikvaccine) November 11, 2020

​Više od 20 hiljada od 40 hiljada dobrovoljaca u 29 medicinskih ustanova je tokom treće faze ispitivanja ruske vakcine već vakcinisano prvom dozom, a više od 16 hiljada – prvom i drugom dozom vakcine, dodaje se u saopštenju.

Takođe se ističe da nisu otkrivene nepredviđene neželjene pojave kod vakcinisanih, samo su primećeni samo kratkotrajni neželjeni efekti, „kao što su bol na mestu uboda, sindrom sličan gripu, uključujući temperaturu, slabost, umor i glavobolju“.

U saopštenju se navodi i da će Naučni centar „Gamaleja“ omogućiti pristup celokupnom izveštaju o kliničkim ispitivanjima vakcine „Sputnjik V“ nakon treće faze ispitivanja.

„Intermedijarne podatke dobijene tokom ispitivanja naučni tim Centra ‘Gamaleja’ objaviće u jednom od vodećih međunarodnih medicinskih časopisa“.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

Categories: Društvo

Leave a Reply